Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Monica Zeegers, uitvaartbegeleider
bron: de Volkskrant
'IK WILDE KAPSTER worden en toen ik iets ouder was advocaat. Ik ben het nu allebei. Als iemand opgebaard wordt, moet je altijd iets doen met het haar en als nabestaanden bij een begrafenis iets ongebruikelijks willen, moet je voor ze opkomen als een advocaat.... 'Zo wilde een buschauffeur naar het kerkhof vervoerd worden in de bus die hij altijd gereden had. Dat heb ik met de gemeente geregeld. Er …
lees
verder
›
Hij genoot als anderen het goed hadden
bron: NRC
In deze rubriek elk weekeinde een necrologie van iemand die recent is overleden. Ton Ramaker (1942-2020), clown en gezelligheidsdier, begeleidde eenzame uitvaarten.
lees
verder
›
Veel ervaring, nooit ziek, geen werk
bron: NRC
Hoe is het om als 55-plusser op straat te staan? Ella IJzerman en Annemarieke Koelewijn staan aan de verkeerde kant van de statistiek.
lees
verder
›
Wondermooie film over rouwrituelen in een multiculturele stad
bron: NRC
De documentaire Dood in de Bijlmer toont de totstandkoming van een uitvaartcentrum in Amsterdam Zuidoost.
lees
verder
›
Rouwdoula: steun en toeverlaat rondom het overlijden
bron: Infonu
Als het moment van overlijden nadert of als iemand net is overleden is steun hard nodig. Als bekend wordt dat iemand niet meer zal herstellen moet er veel geregeld worden en dat in een periode waarin emoties zoals angst en verdriet vaak volop aanwezi…
lees
verder
›
Peter Poel, hoofd productie Julidans: ‘Collega’s lachen me wel eens uit, als ik in het voorbijgaan iets recht hang’
bron: NRC
Peter Poel is hoofd productie van Julidans, het internationale festival voor hedendaagse dans in Amsterdam.
lees
verder
›
‘We zijn vorig jaar getrouwd, maar ik wil gaan latten’
bron: NRC
Jur Hendriks en Inge van Vuuren hadden eerder andere partners. Ze wonen nu zeven jaar samen en zijn „vreselijk gelukkig”, maar Inge woont liever apart.
lees
verder
›
Na onze dood
bron: NRC
In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 150 duizend mensen. Wat wacht hen eigenlijk en wat – ooit – ons? Een serie over de weg van ons lichaam, van overlijden tot graf.
lees
verder
›
'Bij de crematie ging de complete familie op de vuist'
bron: de Volkskrant
Waarom nu zelfs uitvaartbegeleiders op weerbaarheidstraining gaan. Iedereen maakt zich breder, zeggen mensen uit de uitvaartwereld, dus ook onze klanten. Vorige week nog, in Hoorn, vertelt Jan-Jaap Palma van Goedkope Uitvaart. Een familie stond klaar om hun overleden vader te zien aankomen bij het crematorium. Zien ze een persoon arriveren die er niet bij mag zijn. 'Net terwijl hun vader werd binn …
lees
verder
›
De familie Oyama in het crematorium, Hurihara, Japan 24 maart 2011, foto Paula Bronstein/Getty
bron: de Volkskrant
Eén van de drie In de bak van roestvrij staal ligt een overledene. De benen links, in het midden de romp met de armen, rechts de schedel. Het zijn geen botten uit een ver verleden, opgegraven door archeologen. Het is wat rest na de crematie van Masaichi Oyama; hij is omgekomen bij de tsunami. De Oyama's mogen van geluk spreken, de crematoria kunnen het aanbod niet aan, de meeste Japanse families m …
lees
verder
›
Mees hield van de vrijheid op het eiland
bron: NRC
Na Mees’ dood, hij was pas zestien, leefde heel Terschelling mee. „Hoe empathisch de mens is, vind ik heel hoopvol.”
lees
verder
›
Bij het afscheid van Ruud Lubbers brengt iedereen iets terug
bron: de Volkskrant
Bij het publieke afscheid van Ruud Lubbers krijgt iedereen egards. Zes uur lang kan het publiek afscheid nemen van Ruud Lubbers. De dag voor zijn officiële uitvaart staat de kist in een zijbeuk van de Rotterdamse Laurentius- en Elisabethkathedraal tussen witte bloemen. Ik zit op een kerkbank, zeven meter van de overledene, om te zien wie er komen. Een kale man met een pleister op zijn achterhoofd …
lees
verder
›