Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Meesterlijke roman over 18de eeuwse China en een Engelse klokkenmaker
bron: de Volkskrant
De Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr neemt zijn lezers graag mee naar verre oorden en vervlogen tijden. Zijn jongste roman, Cox of het verglijden van de tijd, speelt zich af in het China van de achttiende eeuw, toen het Rijk van het Midden werd geregeerd door keizer Qíanlóng, over wie wordt gezegd dat hij een verwoed verzamelaar van kunstwerken en klokken was. Naast deze almachtige keizer …
lees
verder
›
De klokkenmaker van de Oudebrugsteeg
bron: NRC
De grootvader van Hans Schouten was wees geworden, hij liep op goed geluk van Putten naar Amsterdam. Uitgehongerd stond hij voor de etalage van de bakker aan de Raamgracht.
lees
verder
›
Zwitsers spoor klaagt over Apple-klok
bron: de Volkskrant
Technologiegigant Apple heeft er een nieuwe rivaal bij. Een nieuwe klok op de iPad lijkt te veel op de beroemde Zwitserse stationsklok, zeggen spoorwegmaatschappij SBB en klokkenmaker Mondaine tegen de Zwitserse krant Blick. De twee bedrijven hebben de rechten op de klok en overwegen actie. De Zwitserse stationsklok heeft een sobere wijzerplaat zonder cijfers en een rode secondewijzer met een bol …
lees
verder
›
Peter Carey, De chemie van tranen
bron: de Volkskrant
Geen grootse personages bij Carey, wel een intrigerende thematiek . Catherine Gehrig is een technisch vaardige restaurateur, stammend uit een geslacht van klokkenmakers, die werkt op de afdeling Uurwerken van het (fictieve) Swinburne Museum in Londen. Ze is een van de twee vertellers in de nieuwe, twaalfde roman van Peter Carey, De chemie van tranen (The Chemistry of Tears), en op het moment dat h …
lees
verder
›
Dit zijn de 51 beste boeken van 2017
bron: de Volkskrant
Drie redacteuren en twintig medewerkers selecteerden wat zij het beste vonden van het afgelopen jaar. Deze lijst slaat nergens op, en het enige wat we ter verdediging kunnen aanvoeren is dat de meeste eindejaarslijstjes nergens op slaan. Mensen hebben nu eenmaal een natuurlijke behoefte aan ordening, zeker aan het einde van het jaar: dit was goed, dat was slecht, dit kan beter, dat gaan we heel sn …
lees
verder
›
Göteborg, trendy havenstad
bron: Infonu
Göteborg is hip en trendy en heeft alles wat u van een stad verwacht. Een ruime keus aan winkels en entertainment, culturele evenementen en historische bezienswaardigheden, met de prachtige boulevard Avenyn als bruisend stadshart. Ondanks het stadsge…
lees
verder
›
Het geheim van de lengtegraad ontsluierd
bron: Infonu
Plaatsbepaling op zee was eeuwenlang een groot probleem, omdat zeelieden niet wisten hoe ze hun positie in lengtegraden moesten meten. Talloze schepen vergingen, andere ver-dwaalden of maakten lange omwegen, waarna de bemanning scheurbuik kreeg en st…
lees
verder
›
Utrechts Museum Speelklok koopt 18de-eeuwse orgelklok in Parijs
bron: NRC
720.000 euro heeft het Utrechtse Museum Speelklok dinsdag betaald op een veiling in Parijs voor de ‘Braamcampklok’: een orgelklok uit 1738, gemaakt door de indertijd vermaarde…
lees
verder
›
Ik moet wachten tot iedereen de beste podcast ooit heeft geluisterd
bron: de Volkskrant
Soms heb ik bijna medelijden met mensen van vijfentwintig jaar geleden, dus ook met mezelf. Wat hadden we weinig! We hadden geen internet, we hadden geen mail. We hadden geen YouTube, we hadden geen filmpjes van een katje dat een kuikentje aflikt. We hadden geen bol.com, Zalando en andere imperia waar je niet schijnt te moeten bestellen omdat het slecht is voor de wereld. Je moest nog helemaal naa …
lees
verder
›
Tsjêbbe Heitinga, Eileen Myles en Nhung Dam
bron: de Volkskrant
Memoires van Eileen Myles, roman over Vietnamese bootvluchtelingen van Nhung Dam, beter slapen met neuroloog Chris Winter en andere net verschenen titels. Sinds Adriaan Roland Holst zijn het weidse landschap, de wind, de zee en de wolken niet meer zo luisterrijk bezongen als in de gedichten van de blinde Friese bard Tsjêbbe Hettinga (1949-2013), schreef Piet Gerbrandy in de Volkskrant. Het complet …
lees
verder
›
Wie is er nog klokkenmaker? Gideon Bon (34) uit Naarden bijvoorbeeld. En hij raakt er niet over uitgepraat.
bron: de Volkskrant
Het is weer maandag, zoals elke maandag. Gideon Bon repareert klokken in Naarden. De favoriete klok van klokkenmaker Gideon Bon (34)? De Comtoise. 'No nonsense, geen opsmuk, puur en eerlijk. Een boerenklok. Er zijn veel rijkere klokken, met vergulde onderdelen en uitgewerkte wijzers, maar de Comtoise is betrouwbaar in zijn eenvoud.' Sinds zijn 14de is Gideon met slingeruurwerken bezig. Na de oplei …
lees
verder
›
Inbraak in Panthéon door geheime klokkenmakers
bron: NRC
Vier leden van de „culturele guerrillagroep” Unterguther zijn deze week door een Parijse rechtbank vrijgesproken van herhaaldelijke inbraak in het Panthéon, en het illegaal…
lees
verder
›