Tuinman

Vraag eenvoudig offertes aan

Tuinman

U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

Een hovenier inschakelen voor de tuin

Net een nieuw huis of andere plannen met je tuin, dan komt de hovenier in beeld. Je schakelt de hovenier in voor het ontwerp en de aanleg van je (nieuwe) tuin, het onderhoud van je tuin, voor eenmalige tuinprojecten, het oplossen van problemen of seizoensgebonden klussen in je tuin.

Aan de slag met ontwerp en de aanleg van je tuin

Je bent net verhuisd of je hebt andere plannen met je tuin. Wat komt er nu eigenlijk bij kijken. Wellicht dat je zelf al aan de slag kan met de voorbereiding of je laat je bij staan door een hovenier.

Het eerste wat je moet overwegen is het doel van de tuin en hoe je deze wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een ruimte om te ontspannen, te entertainen, te tuinieren of een combinatie daarvan? Het definiëren van het doel zal helpen bij het bepalen van de lay-out en functies van de tuin.
Het is belangrijk om de bodemgesteldheid van de locatie te begrijpen. Een bodemanalyse kan informatie bieden over de pH-waarde, drainage, voedingsstoffen en andere factoren die van invloed zijn op de groei van planten. Dit helpt bij het selecteren van geschikte planten en het plannen van de tuinindeling.
Het ontwerp is een cruciale stap waarbij de lay-out, structuur en esthetiek van de tuin worden bepaald. Dit omvat het plannen van de paden, terrassen, gazons, plantbedden, waterpartijen en andere elementen. Het ontwerp moet rekening houden met aspecten zoals zonlicht, windrichting, privacy en uitzicht.
Het kiezen van de juiste planten voor je tuin is essentieel voor een succesvol ontwerp. Bij de plantenselectie overweeg je factoren zoals het klimaat, de bodemgesteldheid, de hoogte, de bloeiperiode, de kleur en de onderhoudsvereisten bij het selecteren van planten. Een mix van bomen, struiken, bloemen, grassen en bodembedekkers kan zorgen voor visuele interesse en biodiversiteit.

Door voorgaande aspecten in overweging te nemen en stap voor stap te plannen, kun je een tuin creëren die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en duurzaam.

Tuinonderhoud

Een onderhoudsplan voor de tuin, opgedeeld per seizoen, met handige tips voor elk seizoen:

Lente:

 1. Opfrissen en voorbereiden: Verwijder bladeren, takken en ander afval dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt. Maak de tuinbedden schoon en maak ruimte voor nieuwe groei.

 2. Snoeien: Snoei bomen, struiken en vaste planten die bloeien in de zomer of herfst. Verwijder dode of beschadigde takken en stimuleer nieuwe groei.

 3. Bemesten: Breng een langzaam vrijkomende meststof aan op de tuinbedden om planten te voeden tijdens het groeiseizoen. Controleer de pH-waarde van de bodem en pas deze indien nodig aan.

 4. Onkruid wieden: Begin met het wieden van onkruid voordat ze de kans krijgen om zich te verspreiden. Gebruik mulch om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden.

Zomer:

 1. Water geven: Zorg ervoor dat planten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef diep water om de wortels te bereiken en vermijd oppervlakkige irrigatie.

 2. Ongediertebestrijding: Controleer regelmatig op plagen zoals luizen, mijten en slakken. Gebruik natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen indien nodig.

 3. Dode bloemen verwijderen: Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen en de algehele uitstraling van de tuin te verbeteren.

 4. Onderhoud van gazon: Maai het gazon regelmatig op de juiste hoogte en geef het indien nodig extra water en voeding. Controleer op kale plekken en zaai ze bij indien nodig.

Herfst:

 1. Bladruiming: Ruim gevallen bladeren op om te voorkomen dat ze het gazon verstikken en plantbedden bedekken. Gebruik bladafval voor compostering indien mogelijk.

 2. Planten van bollen en voorjaarsbloeiende planten: Plant bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen voor kleur in het voorjaar. Ook is het tijd om voorjaarsbloeiende planten te planten.

 3. Winterklaar maken: Snoei bomen en struiken die in de winter niet groeien. Bescherm vorstgevoelige planten met afdekmateriaal en voeg een laag mulch toe rond gevoelige planten.

Winter:

 1. Tuinplanning: Gebruik de wintermaanden om plannen te maken voor het komende tuinseizoen. Maak een lijst van gewenste planten, projecten en verbeteringen voor het volgende jaar.

 2. Onderhoud gereedschap: Reinig en onderhoud tuingereedschap zoals snoeischaren, harken en grasmaaiers. Slijp messen en vervang indien nodig versleten onderdelen.

 3. Vogelvoer en nestkasten: Hang voedersilo's en nestkasten op om vogels te lokken en te voeden tijdens de wintermaanden. Zorg voor vers water in een vogelbad.

Dit onderhoudsplan kan helpen om je tuin het hele jaar door gezond, aantrekkelijk en goed onderhouden te houden. Pas het plan aan op basis van de specifieke behoeften van je tuin en de lokale omstandigheden.

Hoveniers kunnen het gras maaien op regelmatige basis, de maaihoogte aanpassen aan de tijd van het jaar en het gazon verzorgen voor een gezonde groei. Het snoeien en trimmen van bomen, struiken en heggen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Een hovenier kan de juiste snoeitechnieken toepassen om de groei te bevorderen, vorm te behouden en dode of zieke takken te verwijderen. Het wieden van onkruid uit plantbedden, paden en gazons helpt om de tuin netjes en gezond te houden. Hoveniers kunnen ook mulch aanbrengen om de groei van onkruid te onderdrukken en de bodemvochtigheid te behouden. Hoveniers kunnen de bodem analyseren en de juiste meststoffen en bodemverbeteraars aanbrengen om de groei van planten te bevorderen. Ze kunnen ook advies geven over bodemverbeteringstechnieken zoals compostering en bodemstructuurverbetering. Hoveniers kunnen nieuwe planten aanleggen en bestaande planten verplanten om de tuin te vernieuwen of te herontwerpen. Ze kunnen advies geven over geschikte plantensoorten voor de locatie en de groeiomstandigheden. Het aanleggen en onderhouden van irrigatiesystemen helpt om planten van voldoende water te voorzien en water te besparen. Hoveniers kunnen ook advies geven over waterbesparende praktijken zoals druppelirrigatie en regenwateropvang. Hoveniers kunnen specifieke onderhoudstaken uitvoeren die zijn afgestemd op het seizoen, zoals herfstbladruiming, winterbescherming van planten en voorjaarsschoonmaak. Het verwijderen van bladeren, takken en ander afval uit de tuin houdt de buitenruimte opgeruimd en voorkomt verstikking van planten. Hoveniers kunnen planten inspecteren op tekenen van ziekte of plagen en indien nodig passende behandelingen toepassen om de verspreiding ervan te voorkomen.

Problemen in de tuin oplossen

Het identificeren en aanpakken van deze problemen vereist vaak een combinatie van preventieve maatregelen, monitoring en passende interventies. Een goede planning, regelmatig onderhoud en aandacht voor de behoeften van de planten kunnen helpen om veel van deze problemen te voorkomen. Een hovenier kan je bijvoorbeeld helpen bij veel voorkomende tuinproblemen, waar jij wellicht ook wel last van hebt.

Onkruid

Wie heeft er geen last van? Onkruid is natuurlijk een van de meest voorkomende problemen in tuinen. Onkruiden kunnen concurreren met gewenste planten om water, voedingsstoffen en licht, en ze kunnen de algehele esthetiek van de tuin verminderen.

Ziekten

Plantenziekten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen of andere pathogenen. Symptomen zijn onder meer verkleurde bladeren, misvormde groei en abnormale afscheidingen.

Plagen

Plagen zoals insecten, slakken en knaagdieren kunnen schade aanrichten aan planten door ze op te eten, sap te zuigen of ze te verzwakken. Dit kan leiden tot verminderde groei, misvormde bladeren en zelfs de dood van planten.

Onjuiste bodemgesteldheid

Problemen met de bodem, zoals een slechte drainage, een te hoge of te lage pH-waarde, of een gebrek aan voedingsstoffen, kunnen de groei van planten belemmeren en leiden tot gezondheidsproblemen.

Overmatige of onvoldoende watergift

Te veel water geven kan leiden tot wateroverlast en wortelrot, terwijl te weinig water geven kan leiden tot uitdroging en verwelking van planten.

Slechte groeiomstandigheden

Factoren zoals onvoldoende zonlicht, te veel schaduw, harde wind of extreme temperaturen kunnen de groei en ontwikkeling van planten beïnvloeden.

Ongeschikte plantensoorten

Het kiezen van planten die niet goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, zoals klimaat, bodemtype en zonlichtniveaus, kan leiden tot problemen met groei en overleving.

Gebrek aan onderhoud

Onvoldoende onderhoud, zoals het niet regelmatig wieden, snoeien of bemesten van planten, kan leiden tot een achteruitgang van de tuin en het ontstaan van problemen.

Een tuin om in te leven

Het creëren van een tuin als een mooie plek om te recreëren kan een waardevolle toevoeging zijn aan je leefruimte. Hier zijn enkele tips om je tuin om te toveren tot een ontspannende en uitnodigende omgeving.

Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken en plan de lay-out dienovereenkomstig. Creëer zones voor verschillende activiteiten, zoals loungen, eten, tuinieren of spelen.

Investeer in comfortabele tuinmeubelen zoals loungestoelen, banken, hangmatten of schommelstoelen. Kies materialen die bestand zijn tegen de elementen en zorg voor voldoende kussens en dekens voor extra comfort.

Plant een verscheidenheid aan bloemen, struiken en bomen om kleur, textuur en geur aan je tuin toe te voegen. Overweeg ook het toevoegen van eetbare planten, kruiden of groenten voor een functionele en esthetische tuin.

Voeg een waterpartij toe zoals een vijver, fontein of waterval om een rustgevend geluid te creëren en een gevoel van sereniteit te bevorderen. Waterpartijen kunnen ook vogels en andere dieren naar je tuin lokken.

Installeer buitenverlichting om je tuin 's avonds te verlichten en een gezellige sfeer te creëren. Overweeg verschillende soorten verlichting, zoals hangende lantaarns, grondspots, snaarlampen of kaarsen, voor een warme en uitnodigende ambiance.

Voeg decoratieve elementen toe zoals beelden, tuinornamenten, windgongen, vogelvoeders of kunstwerken om visuele interesse toe te voegen aan je tuin en je persoonlijke stijl te weerspiegelen.

Creëer een gevoel van privacy in je tuin door het toevoegen van hagen, schuttingen, pergola's of trellises. Overweeg ook het gebruik van planten met dichte bladeren of klimplanten om afscherming te bieden.

Voeg functionele voorzieningen toe zoals een buitenkeuken, vuurplaats, barbecue, buitendouche of jacuzzi om het recreatiepotentieel van je tuin te vergroten.

Als je kinderen hebt, creëer dan een speelruimte met speeltoestellen, zandbakken, glijbanen of trampolines waar ze veilig kunnen spelen en plezier kunnen hebben.

Zorg voor een regelmatig onderhoudsplan om je tuin er het hele jaar door mooi en uitnodigend uit te laten zien. Dit omvat het maaien van het gazon, snoeien van planten, onkruid wieden, bemesten en water geven.

Budgetteren

De kosten voor het inhuren van een tuinman of hovenier kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de omvang van het project, de complexiteit van het werk en de ervaring van de hovenier. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de kosten:

 1. Uurtarief: Veel hoveniers hanteren een uurtarief voor hun diensten. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de regio en de ervaring van de hovenier. Het gemiddelde uurtarief kan liggen tussen de € 30 en € 60 per uur, maar kan hoger zijn voor gespecialiseerde of ervaren hoveniers.

 2. Projectkosten: Voor grotere projecten, zoals het ontwerpen en aanleggen van een nieuwe tuin, het installeren van een irrigatiesysteem, of het bouwen van een terras, kan de hovenier een offerte opstellen op basis van het geschatte aantal uren werk en de kosten van materialen.

 3. Onderhoudscontracten: Sommige hoveniers bieden onderhoudscontracten aan waarbij ze regelmatig terugkeren voor tuinonderhoud, zoals maaien, snoeien en onkruid wieden. De kosten van deze contracten kunnen variëren afhankelijk van de frequentie van het onderhoud en de omvang van de tuin.

 4. Materialen: Als de hovenier materialen moet aanschaffen voor het project, zoals planten, struiken, bomen, meststoffen, mulch, grond, of hardscape-materialen zoals stenen of hout, zullen deze kosten worden toegevoegd aan het totaal.

 5. Reiskosten: Afhankelijk van de locatie van je tuin en de hovenier, kunnen er reiskosten in rekening worden gebracht voor het transport van en naar de locatie.

Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen bij hoveniers in je omgeving en de prijzen en diensten te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten, het werk dat zal worden uitgevoerd en de verwachte opleverdatum.

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Tuinman).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

De kleine Man
Botter 23 31
8232KR Lelystad
De groene tuinman
Heerkensveld 28
5641PD Eindhoven
Foto Tuinman
Langestraat 22
8281AL Genemuiden
Gert de Tuinman
De Venne 29
9411BV Beilen
De fietsende tuinman
Buikhei 7
5508CM Veldhoven
BP hoveniers
Rossinistraat 5
7482AS Haaksbergen
Foto Tuinman
Schoolstraat 9
8064DK Zwartsluis
H.J. Tuinman
Baileystraat 4-V
8013RV Zwolle

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Verbrede landbouw

bron: Infonu

Verbrede landbouw wordt steeds verder ontwikkeld. Maar wat is nu precies verbrede landbouw? Welke vormen zijn er? Kan ook u aan verbrede landbouw beginnnen met uw boeren bedrijf? En waarom is er verbrede landbouw? In dit artikel worden deze vragen be…

lees verder ›

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Gelderland!

bron: Infonu

Bij veel verschillende kwekerijen in Gelderland kunt u zelf aardbeien, bessen en kersen plukken. De openingstijden, het adres en de website worden hier vermeld. Ontzettend gezellig om te doen met de kinderen, alle kinderen vinden dit leuk en ze blijk…

lees verder ›

Nederlands plan voor voedselhulp op bezwaren gestuit

bron: NRC

ROME, 9 dec. — Een Nederlands plan voor voedselhulp aan ontwikkelingslanden op langere termijn dreigt niet door te gaan, doordat er van de kant van de EG…ir.

lees verder ›

Intensieve landbouw

bron: Infonu

Naast jagen & verzamelen, pastoralisme en tuinbouw is intensieve landbouw de vierde manier waarop mensen in hun levensonderhoud voorzien. Deze vorm van landbouw heeft grote gevolgen gehad voor de ontwikkeling vande moderne samenleving.

lees verder ›

Malawi een zwart land

bron: NRC

(maar niet zwart genoeg...).

lees verder ›

`EU moet migrant verwelkomen'

bron: NRC

De chaos in het Europese asiel- en immigratiebeleid houdt een paradox in stand: terwijl er een groot tekort is aan arbeidskrachten, worden dezelfde arbeidskrachten van buiten de…

lees verder ›

Regenton plaatsen (met vulautomaat)

bron: Gamma

Een regenton met vulautomaat aansluiten op een regenpijp? Volg dit stappenplan.

lees verder ›

Een gouverneur vermoord

bron: NRC

DIT is het verhaal van de man, die slechts vijf jaar gouverneur van Suriname is geweest, maar die in die tijd — zoals meer dan een halve eeuw daarvoor J. P. vuur" het horen.

lees verder ›

De FAO is de Voedsel- en

bron: NRC

De FAO is de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en is in Rome gevestigd. Er -zijn 125 landen lid van deze instelling en algemeen directeur is de…

lees verder ›

Thuislanden: een mislukt experiment

bron: NRC

Elke etnische groep van Zuid-Afrika een eigen gebied, dat was ooit de droom van de 'grote apartheid', die dertig jaar heeft geduurd.

lees verder ›

Een crisis heeft ook iets leuks

bron: NRC

Ernst Fuld raakte behoorlijk over zijn toeren toen hij ®en jaar geleden ontslagen werd als schooldirecteur.

lees verder ›

De opmars van hispanics in de Verenigde Staten; Welkom in MexAmerica

bron: NRC

In baseball-stadions worden meer nacho's verkocht dan hotdogs. Er zijn Spaanse televisiezenders, Spaanse sportbijlagen in Engelstalige kranten.

lees verder ›