Dakwerken

Vraag eenvoudig offertes aan

Dakwerken

U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

Je dakonderhoud plannen

Het dak er af? Of wordt het tijd om een nieuw dak er op te zetten. Een dak op je huis gaat niet zonder meer een leven lang mee en dus moet je het dakonderhoud budgetteren en zorgvuldig plannen. Een dakdekker is een vakman die gespecialiseerd is in het installeren, repareren en onderhouden van daken. Welke werkzaamheden kan je door de dakdekker aan je huis of gebouw laten uitvoeren?

 1. Dakinstallatie: Een dakdekker installeert nieuwe daken op nieuwbouwprojecten of vervangt bestaande daken die aan het einde van hun levensduur zijn. Dit omvat het leggen van dakbedekkingsmaterialen zoals shingles, dakpannen, leien, metaal, bitumen of dakbedekkingsrollen, afhankelijk van het type dak en de voorkeuren van de klant.

 2. Reparaties: Dakdekkers voeren reparaties uit aan beschadigde daken, inclusief het herstellen van lekken, scheuren, losse shingles of dakpannen, beschadigde dakgoten en afvoerpijpen. Ze inspecteren het dak grondig om de oorzaak van het probleem te identificeren en voeren de noodzakelijke reparaties uit om het dak weer waterdicht te maken.

 3. Dakonderhoud: Het regelmatig onderhouden van het dak is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en problemen te voorkomen. Dakdekkers voeren periodieke inspecties en onderhoudstaken uit, zoals het reinigen van goten en afvoerpijpen, het controleren op tekenen van slijtage of schade, en het vervangen van versleten dakbedekkingsmaterialen.

 4. Waterdicht maken en isolatie: Dakdekkers zorgen ervoor dat het dak volledig waterdicht is door het aanbrengen van waterdichte membranen, afdichtingsmiddelen en dakbedekkingsmaterialen. Ze kunnen ook isolatie aanbrengen onder het dak om de energie-efficiëntie te verbeteren en de thermische prestaties van het gebouw te verhogen.

 5. Veiligheid: Dakdekkers werken vaak op grote hoogte en moeten daarom strikte veiligheidsprotocollen volgen om ongevallen te voorkomen. Dit omvat het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals harnassen en helmen, en het naleven van veiligheidsrichtlijnen bij het gebruik van ladders en steigers.

 6. Advies: Dakdekkers verstrekken vaak advies aan klanten over het kiezen van het juiste type dakbedekking voor hun huis of gebouw, het uitvoeren van preventief onderhoud en het identificeren van eventuele problemen met het dak.

Wat voor onderhoud heeft een dak nodig?

Het regelmatig onderhouden van het dak van je huis is essentieel om de levensduur ervan te verlengen en kostbare reparaties te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstaken voor het dak van je huis:

 1. Inspectie: Voer regelmatig visuele inspecties uit van het dak om te controleren op tekenen van schade, slijtage of veroudering. Controleer op losse of ontbrekende shingles, scheuren in de dakbedekking, beschadigde dakgoten of afvoerpijpen, en andere potentiële problemen.

 2. Reiniging: Houd het dak vrij van bladeren, takken, vuil en ander puin dat de afvoer kan blokkeren en waterophoping kan veroorzaken. Reinig regelmatig de dakgoten en afvoerpijpen om verstoppingen te voorkomen en zorg voor een goede waterafvoer.

 3. Reparaties: Repareer snel eventuele schade aan het dak om verdere problemen te voorkomen. Vervang ontbrekende of beschadigde shingles, repareer scheuren in de dakbedekking, herstel losse dakranden en bevestig loszittende dakgoten of afvoerpijpen.

 4. Onderhoud van dakgoten: Controleer regelmatig de dakgoten en afvoerpijpen op verstoppingen, bladeren, vuil en ander puin. Reinig indien nodig de dakgoten en verwijder verstoppingen om een goede waterafvoer te garanderen.

 5. Lekkage en afdichting: Controleer de afdichtingen rond dakdoorvoeren, schoorstenen, ventilatieopeningen en andere dakdoorvoeren op tekenen van slijtage of beschadiging. Breng indien nodig nieuwe afdichtingsmiddelen aan om waterlekkage te voorkomen.

 6. Inspectie van zolderruimte: Controleer de zolderruimte regelmatig op tekenen van vocht, schimmel of waterlekken. Deze kunnen wijzen op problemen met het dak en moeten onmiddellijk worden aangepakt.

 7. Inschakelen van professionals: Als je twijfelt over de staat van je dak of als er complexe problemen zijn, schakel dan een professionele dakdekker in voor een grondige inspectie en eventuele reparaties.

 8. Jaarlijkse inspectie: Overweeg om een ​​professionele dakinspectie te laten uitvoeren door een erkende dakdekker minstens één keer per jaar. Dit kan helpen om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen voordat ze ernstiger worden.

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die worden gebruikt voor woningen, elk met hun eigen kenmerken en onderhoudsvereisten. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten dakbedekking en het noodzakelijke onderhoud:

 1. Asfaltsingles:

  • Onderhoud: Regelmatige inspectie op beschadigingen, zoals scheuren, loszittende of ontbrekende shingles. Vervang beschadigde shingles indien nodig. Reinig de dakgoten regelmatig om verstoppingen te voorkomen.
 2. Leisteen:

  • Onderhoud: Controleer regelmatig op losse of gebroken leien en vervang ze indien nodig. Controleer de leisteen op scheuren, chips en slijtage. Reinig de dakgoten om verstoppingen te voorkomen.
 3. Keramische dakpannen:

  • Onderhoud: Controleer op gebroken, gebarsten of verschoven dakpannen en vervang ze indien nodig. Controleer de afdichting rond dakdoorvoeren en repareren indien nodig. Reinig de dakgoten regelmatig.
 4. Metalen dakbedekking:

  • Onderhoud: Inspecteer regelmatig op corrosie, deuken of loszittende bevestigingen. Repareer beschadigde delen en controleer de afdichting rond dakdoorvoeren en schoorstenen. Reinig de dakgoten om verstoppingen te voorkomen.
 5. Bitumen dakbedekking (ook bekend als roofing):

  • Onderhoud: Controleer regelmatig op scheuren, blaarvorming en loszittende delen. Herstel beschadigde gebieden met bitumenafdichtmiddel. Reinig de dakgoten om verstoppingen te voorkomen.
 6. Groendak (sedum- of vegetatiedak):

  • Onderhoud: Verwijder regelmatig onkruid, mos en ander plantmateriaal. Controleer de afvoer om te zorgen voor een goede waterafvoer. Voer regelmatig inspecties uit op de waterdichtheid van de dakbedekking.
 7. Houten dakbedekking (cederhouten shingles of shakes):

  • Onderhoud: Controleer regelmatig op rot, schimmel en insectenbeschadiging. Vervang beschadigde shingles of shakes indien nodig. Reinig de dakgoten om verstoppingen te voorkomen.

Ongeacht het type dakbedekking is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van het dak te verlengen en problemen te voorkomen. Regelmatige inspecties, reparaties van beschadigingen en het schoonhouden van de dakgoten zijn essentieel voor een goed onderhouden dak. Het is ook raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor periodieke inspecties en onderhoudswerkzaamheden.

De voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking

De keuze voor de meest geschikte dakbedekking hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de bouwstijl van het huis, het budget en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten dakbedekking en hun eigenschappen:

 1. Asfaltsingles: Asfaltsingles zijn populair vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en zijn geschikt voor de meeste huizen in uiteenlopende klimaten.

 2. Leisteen: Leisteen is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn elegantie, duurzaamheid en lange levensduur. Het is echter duurder dan veel andere dakbedekkingsmaterialen en vereist professionele installatie vanwege het gewicht.

 3. Keramische dakpannen: Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en staan bekend om hun traditionele uitstraling en duurzaamheid. Ze zijn geschikt voor warme en droge klimaten en kunnen een lange levensduur hebben.

 4. Metalen dakbedekking: Metalen dakbedekking is zeer duurzaam, lichtgewicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het is verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder staal, aluminium en koper, en kan een moderne uitstraling aan een huis geven.

 5. Bitumen dakbedekking (roofing): Bitumen dakbedekking is een betaalbare optie die geschikt is voor platte of licht hellende daken. Het is waterdicht en bestand tegen UV-straling, maar kan gevoelig zijn voor scheuren en blaarvorming bij blootstelling aan extreme temperaturen.

 6. Groendak (sedum- of vegetatiedak): Een groendak biedt tal van voordelen, waaronder verbeterde isolatie, waterretentie en ecologische voordelen. Het is echter duurder dan traditionele dakbedekking en vereist speciale structurele ondersteuning en waterdichting.

 7. Houten dakbedekking (cederhouten shingles of shakes): Houten dakbedekking biedt een natuurlijke uitstraling en is geschikt voor rustieke en traditionele bouwstijlen. Het vereist regelmatig onderhoud en is gevoelig voor rot en insectenbeschadiging.

De meest geschikte dakbedekking voor jouw huis hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat in jouw regio, de architectonische stijl van het huis, je budget en persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakdekker om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Dakwerken).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

DLE Dakwerken
de Henich 30
4014NP Wadenoijen
gna dakwerken
Zesde Haren 31
5233CL Den Bosch
Aannemersbedrijf Extra Z
Soestdijksekade 735
2574BM Den Haag
Gebos B.V.
Ekkersrijt 7051
5692HB Breugel
Allround Dakwerken
Riet Hof-Brouwerstraat 27
3066GN Rotterdam
Yourink Dakwerken
Renesselaan 46
5035BA Tilburg
Dakkapellen/Dakwerken Bas Bosch
Greyenstraat 27
5928PM Venlo
Van Zundert Dakwerken
Singel 28
2291ZM Wateringen

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Verschil

bron: de Volkskrant

In de garage is een monteur bezig een nieuwe auto gereed te maken voor aflevering. Hij monteert de kentekenplaten, waardoor de auto van een anoniem product dat overal elders ter wereld geïmporteerd had kunnen zijn, ineens verandert in een officiële deelnemer aan de Nederlandse samenleving.... Mooi, bijzonder, onpraktisch, opvallend, riskant zo'n kap, wat heb je aan een cabriolet in Nederland, die …

lees verder ›

Scrypto

bron: NRC

Horizontaal: 5. Zo’n generale voor een groot feest is goed voor je spieren (8) 6. Onwerkelijk hooghartig (9) 9. Niet goed bij én op het hoofd (8) 10.

lees verder ›

Dokwerkersmuziek De Staat

bron: NRC

De Staat. Gehoord: 14/4 Tivoli Utrecht. Tournee: destaat.net *** Stampen, stampen. Monotonie is de onderscheidende factor van de industriële rock van De Staat, in overeenstemming…

lees verder ›

Met kerstneus omhangen bij 'De Dokwerker'

bron: NRC

Aan de kunstacademies studeren ook dit jaar weer honderden studenten af. Vandaag als vierde van een serie: Seán Hannan van de Rietveld Academie in Amsterdam.

lees verder ›

Dak laten renoveren en isoleren door een dakdekker: prijzen

bron: Infonu

Is je woning al enkele tientallen jaren oud en heeft het dak zijn beste tijd gehad? Dan kan een uitgebreide dakvernieuwing een goede keuze zijn. Door mos, slijtage en extreme weersomstandigheden kan een dak erg beschadigd geraken, ook al komt de vero…

lees verder ›

Muur gipsplaten schilderen

bron: Gamma

Jouw muur met gipsplaten schilderen? In deze klusvideo zie je stap voor stap hoe je dat doet.

lees verder ›

Gipsplaten afwerken

bron: Gamma

Gipsplaten afwerken? Bekijk de klusvideo en volg eenvoudig alle stappen voor een goed resultaat.

lees verder ›

Het wachten is op selfie met Dokwerker

bron: NRC

Koningin Wilhelmina schonk Amsterdam als dank voor de Februaristaking het devies ‘Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig’.

lees verder ›

Een nieuwe oogst ontwerpers in Amsterdam en Eindhoven; de academische vuurproef

bron: NRC

Ra-Presentatie, t/m 31 aug in Galerie Ra, Vijzelstraat 80, Amsterdam. Di t/m vr 12-18u, za 11-17u. Inl 020-6265100.Amsterdamse School '94, t/m 4 sept in Galerie KIS, Paleisstraat…

lees verder ›

Tropische hitte dringt door tot de werkvloer

bron: NRC

Werken in een kas bij 50 graden. Of föhnen bij de kapper met de ramen dicht. Veel werknemers lijden onder de hitte. `Bij welke temperatuur mogen we naar huis?'

lees verder ›

Aaibare dans van een conceptueel choreograaf

bron: NRC

De 31-jarige Belg Jan Martens wil graag de echte mens in zijn danswerken tonen.

lees verder ›

De weg naar het weten

bron: NRC

Het is onbevredigend dat er maar twee manieren zouden zijn om naar Afrikaanse kunst te kijken – louter academisch of sentimenteel.Maar hoe moet het dan wel?

lees verder ›