Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Gevolg loting: ‘Er vaart straks geen salonbootje meer door de grachten’
bron: NRC
Een lotingsysteem voor rondvaartboten moet de leefbaarheid op en aan de grachten verbeteren. Maar voor kleine reders is het „als een nekslag”: veel historische salonbootjes…
lees verder
›
In Nederland lééfden we, hier is het overleven
bron: NRC
Armeniërs krijgen meestal geen asiel in Nederland, maar blijven wel jarenlang in de procedure. Als ze dan terug moeten is het zwaar om een nieuw leven op te bouwen.
lees verder
›
Maurice Hol, Ontwerpleider Civiele Techniek
bron: De Ingenieur
Een zeer interessant, technisch project met een bijzondere, binnen BAM bedachte techniek: een afgezonken stalen aquaduct. Een huzarenstukje.
Zonnige toekomst
‘Mijn toekomst bij BAM zie ik rooskleurig. De komende jaren wil ik zeker nog als ontwerpleider aan de slag.
lees verder
›
De geschiedenis van Breda op 89 muren
bron: NRC
De Blind Walls Gallery in Breda houdt al vijf jaar alle muurschilderingen die de stad versieren bij. Om het jubileum te vieren, verscheen het prachtig uitgegeven boek ‘Het…
lees verder
›
Volmaakte toneelvertaling van Fassbinder
bron: NRC
Regisseur Susanne Kennedy is de koningin van de beklemming. De in Nederland opgeleide Duitse maakte hier een Blitz -carrière met verbluffend vormvaste, bevreemdende voorstellingen. Immer terugkerend: wezenloos voor zich uit starende acteurs, ingrijpend bekorte toneelteksten waarvan enkele zinnetjes eindeloos worden herhaald, knappe, bewust onflatteuze kostuums en griezelig benauwde decors die je doen snakken naar zuurstof.
lees verder
›
VS leveren bewaker van nazikamp uit
bron: NRC
Oorlogsmisdadiger Jakiw Palij (95) is door de VS uitgezet naar Duitsland. Hij was bewaker in kamp Trawniki in het door nazi-Duitsland bezette Polen.
lees verder
›
Johan Hemkes tekenaar en etser van Ameland en Friesland
bron: Infonu
Johan Hemkes was een schoolmeester die kunstenaar werd. Hemkes ontwikkelde zijn talent en is een van de vooraanstaande Nederlandse etsers geworden. Hij werd geboren in Schalsum, nabij Franeker aan het einde van de negentiende eeuw en stond voor de kl…
lees verder
›
Moderne schilderkunst: pop-art (Engels-Amerikaans)
bron: Infonu
Pop-art (of popart) ontstond halverwege de jaren vijftig in New York en Londen. Tot eind jaren zestig bleef het de heersende avant-gardistische stroming. De pop-artkunstenaars vonden dat de kunst zich weer op de echte wereld moest richten. Voorwerpen…
lees verder
›
Luc Besson deed wat hij onmogelijk achtte: hij verfilmde Valérian
bron: de Volkskrant
Luc Besson verfilmde Valérian, de Franse sciencefictionstrip die hem als kind betoverde. In de duurste Europese film ooit gaf hij onbegrensd ruimte aan de fantasie - nu hoopt de studio dat het publiek toestroomt. V sprak de regisseur in Parijs. Kort voor de vertoning van Valerian and the City of a Thousand Planets aanvangt in studiocomplex Cité du Cinéma, even boven Parijs, wandelt een man de zaal …
lees verder
›
Maar was die Kaag-cartoon nu eigenlijk een geslaagde spotprent?
bron: NRC
We leven in een beeldcultuur, hoor je vaak, van top tot teen, 24/7 en wieg tot graf zijn we ondergedompeld in foto’s, filmpjes, cartoons, GIF’s en smileys.
lees verder
›
Technisch lezen
bron: Infonu
Lezen is een meer omvattend begrip dan het ogenschijnlijk lijkt te zijn, want onder lezen kan men bijvoorbeeld technisch lezen verstaan maar ook begrijpend lezen. Bij technisch lezen gaat erom dat woorden en zinnen een klank krijgen en hoeft de tekst…
lees verder
›
'Ik voel veel sympathie voor Japanners'
bron: de Volkskrant
Lovende recensies en wie weet (weer!) een Oscar voor regisseur Michael Dudok de Wit. 9 jaar werkte hij aan 'Red Turtle' op verzoek van Ghibli, dé animatiefilmstudio in Japan. Dat land inspireerde hem al toen hij voor het eerst de 'Seven Samurai' zag. 'Ik heb er mijn hoofd over gebroken', zegt Michael Dudok de Wit. Hoe het verhaal van The Red Turtle uit te leggen? Dat moest vaak, gedurende de negen …
lees verder
›