Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Ullmann beschrijft eenzaamheid en armoede met meesterhand
bron: de Volkskrant
Met meesterhand beschrijft de Zwitserse Regina Ullmann de eenzaamheid en armoede die ze zo goed kende. De levenslang vrijgezelle vrouw viel in gezelschap vooral door haar zwijgen op. Ter bestrijding van depressies wandelde ze vaak tot na middernacht over landwegen. Als kind heette ze 'achterlijk' en zat ze op een school voor geestelijk licht gehandicapte kinderen. Ze verloor haar vader al vroeg, h …
lees
verder
›
Aikido
bron: NRC
Gijsbert G. van Ziel, vioolbouwer, staat er op zijn visitekaartje. Ik kwam hem tegen toen ik een wandeling maakte door het Vroesenpark, waar hij een groep mensen trainde met…
lees
verder
›
De zwarte lijst, Tales from the Royal Wardrobe, Titaantjes
bron: de Volkskrant
De 7 interessantste programma's dit weekend, van de kleren van een koningin op BBC 4 tot een zoektocht naar de 'Armeense kwestie' op NPO 2. 1. De zwarte lijstZaterdag, NPO 3, 22.40 uur Sylvana Simons presenteert weer de Zwarte Lijst van - nog wel - NPO Radio 6. Met naast de lijst met de pilaren van de zwarte muziek, Marvin Gaye, Otis Redding, Aretha Franklin, Gregory Porter, ook bijvoorbeeld Hans …
lees
verder
›
Hoogleraar Van der Grinten was grondlegger van industrieel ontwerp in Delft
bron: de Volkskrant
Hoogleraar Joost van der Grinten vond dat Nederland achterliep in industriële ontwerpen. Daar deed hij wat aan, waarna hij violen ging bouwen. Hij ontwierp kerken en bouwde violen, maar Joost van der Grinten zal vooral worden herinnerd als grondlegger van de faculteit industrieel ontwerpen van de Technische Universiteit Delft. Daar studeerden in de loop der tijd zesduizend ingenieurs industrieel o …
lees
verder
›
Hubert de Launay zet ‘Rembrandts van de viool’ weer op de kaart
bron: NRC
In de schaduw van de Stradivari-mythe kwijnde menig vioolbouwer weg. Het gebeurde de Nederlandse vioolschool uit de 17de eeuw.
lees
verder
›
In ‘het Las Vegas van Europa’ werden de wildste fantasieën werkelijkheid
bron: NRC
Deze Duitse historicus kreeg door toeval een tien generaties oude viool in handen en ging op zoek naar de maker ervan.
lees
verder
›
Hoe onopvallender de nabewerking, hoe beter
bron: de Volkskrant
Een 'digitale' duif kost al gauw 80 euro. Dan kun je beter een echte filmen en die in je scènes plakken. Dennis Kleyn, de man die van de film Publieke werken een tijdreis maakte, over zijn trucs. Amsterdam Centraal staat in de steigers. Het Damrak is een zanderige weg met een handvol karren en koetsen, terwijl het Koninklijk Concertgebouw troont op drassig polderland. Wie niet beter weet, zou makk …
lees
verder
›
'Ongelofelijk dat ik dit heb gemaakt'
bron: de Volkskrant
Hij wilde als musicus de hemel bestormen, maar Goldberg leefde uiteindelijk vooral voort in de variaties van Bach. Bert Natter wekt hem tot leven in zijn roman Goldberg. Of hij de mooiste Goldbergvariatie wil opzetten? Bert Natter (47) loopt naar de iMac en opent een afspeellijst in Spotify. De ene na de andere uitvoering van het meesterwerk van Johann Sebastian Bach verschijnt op het scherm. Glen …
lees
verder
›
Charlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodel
bron: Infonu
De in 1986 in Londen geboren Charlie Siem is zowel een succesvol violist als fotomodel. De Brit is klassiek geschoold in Windsor, Cambridge en Londen. Daarnaast is hij een veelgevraagd fotomodel in internationale modecampages van bekende merken als H…
lees
verder
›
Klassieke muziek cadeau doen: van een walnoothouten metronoom tot een Sweelinckwandeling
bron: NRC
Laat je meevoeren door nachtmuziek in een kloosterbibliotheek, maak een Sweelinck-wandeling of geef muzieksokken. Pak uit met deze betoverende muziekcadeautips.
lees
verder
›
‘Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter werkte voor Chinese spion’
bron: NRC
De Belgische justitie onderzoekt de rol van Dewinter als adviseur voor een verdachte organisatie.
lees
verder
›
Drie generaties W.G. van de Hulst: ‘Mijn opa gold als vrijgevochten’
bron: NRC
Fotograaf W.G. (Wim) van de Hulst vertelt over zijn werk. Met zijn foto’s wil hij dicht bij de mensen komen.
lees
verder
›