Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Mijn neef in China heeft bijles óf hij is huiswerk aan het maken
bron: NRC
Tingxu (14) gaat naar school in China, zijn nichtje Sara (13) in Nederland. Parallelle werelden. Haar huiswerk is in drie kwartier gepiept, hij blokt al voor zijn examen over…
lees verder
›
Dekker vergeet leerling met beperking
bron: de Volkskrant
Het is een goed plan van staatssecretaris Sander Dekker om scholieren meer maatwerk te bieden. 'Maar wrang is het wel', zegt eindexamenkandidaat Vincent Jurg. Door een beperking in het ruimtelijk inzicht, worstelt hij met wiskunde en vreest hij daardoor zijn diploma niet te halen. De Volkskrant meldde vorige week (Ten Eerste, 17 februari) dat staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs vindt dat …
lees verder
›
Bijles geven als bijbaan
bron: Infonu
Bijles of huiswerkbegeleiding geven is een populaire bijbaan onder studenten. Het betaalt goed, bovendien is het een manier om praktijkervaring op te doen als je later in het onderwijs werkzaam wilt zijn. Wat verdient bijles geven en hoe vind je werk…
lees verder
›
Generaties
bron: de Volkskrant
Sylke Heijmans (9) Groep 6, Amsterdam 'In vriendenboekjes schrijf ik altijd dat ik later het allerliefst dierverzorger wil worden of een beroemde schaatser of voetballer. Ik weet niet zo goed of ik dat wel echt wil, maar dat zijn de dingen die ik nu heel leuk vind. Ik schrijf op dit moment ook een boek, schrijver worden lijkt me eigenlijk ook wel leuk. Omdat ik erg veel van dieren houd, wil ik lat …
lees verder
›
Bijles geven aan scholieren
bron: Infonu
Er zijn veel redenen te bedenken om bijles te willen geven aan scholieren. U wilt misschien graag uw kennis delen, helpt graag leerlingen of zoekt een extra bron van inkomsten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar begeleiding buiten school toe. In dit…
lees verder
›
Ik was wiskundeleraar
bron: NRC
„Een wiskundeleraar pur sang ben ik nooit geweest. Ik heb altijd bredere interesses gehad. Mijn studie betrof grondslagen van de natuurkunde, maar ik hield me ook bezig met…
lees verder
›
Waarom toch die angst voor het vmbo?
bron: NRC
Deze week begonnen de praktijkexamens op het vmbo, een schoolsoort die ook na bijna twintig jaar niet de harten heeft veroverd. Waarom niet? Drie keer langs op een vmbo.
lees verder
›
Geen ‘quick fix’ voor leerachterstand: ‘Het niveau van kansenongelijkheid is onaanvaardbaar hoog’
bron: NRC
Corona maakte ook op Nederlandse scholen de kansenongelijkheid zichtbaarder, al slaagde een aantal scholen er goed in om kinderen aan het werk te krijgen.
lees verder
›
Kinderen met dyscalculie in het reguliere onderwijs
bron: Infonu
Als er wordt gesproken over dyscalculie in het reguliere onderwijs dan gaat het over kinderen die moeite hebben met rekenen. Er zijn verschillende manieren waarop deze problemen zich kunnen uiten. Het kan zijn dat deze kinderen erg slim overkomen en…
lees verder
›
Professionele huiswerkbegeleiding
bron: de Volkskrant
Er zijn leukere dingen om je kind bij te helpen dan de Cito-toets of wiskunde. Gelukkig zijn er commerciële huiswerkbegeleiders die deze klus van ouders willen overnemen. Ze boeren er goed van. 'Een enkeling neemt zelfs een krantenwijk om de les van zijn kind te kunnen betalen.' Maar dat kind haalt vervolgens wel zijn papiertje. Toen haar twee oudste dochters ruim vijftien jaar geleden op een zeke …
lees verder
›
Vrouw met wiskundeknobbel?
bron: Infonu
Hoewel jaarlijks duizenden basisschool leerlingen doorstromen naar het voortgezet onderwijs kiezen maar bar weinig meisjes voor een bèta profiel en komen er nog minder terecht in het exacte onderwijs. Hoe kan het zo zijn dat vrouwen ondervertegenwoor…
lees verder
›
Donald Duck en Asterix & Obelix: vrouwen maken economie leuker
bron: de Volkskrant
Dertien jonge vrouwelijke economen willen met elkaar het traditionele, door mannen bepaalde economieonderwijs over een andere boeg gooien. 'Wij bereiken liever samen een doel.' Voor shopaholics is niets leuker dan winkelen. In 'shop till you drop' krijgen leerlingen van de havo- en vwo-opleidingen bij de economielessen virtueel 100 euro te besteden voor onlineaankopen. Als ze hun mandje vol hebben …
lees verder
›