Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Wat strenger graag
bron: de Volkskrant
Wat is er beter dan een leraar die wat harder op tafel slaat? Er zijn ouders die ervan dromen: hun kind, ook de puber, fulltime onder de pannen. ’s Ochtends vroeg een klassikaal ontbijtje, ’s middags een warme lunch. Na schooltijd sport- en muziekclubjes, groepsgewijs museum- en bibliotheekbezoek of uitjes naar bos en strand. Bijles en huiswerkbegeleiding voor wie dat nodig heeft. Dit alles onder …
lees
verder
›
Op van de zenuwen
bron: de Volkskrant
Gek is dat: als Tessa danst, voor een volle zaal, is ze niet bang om te falen. Maar nu, vlak voor haar eindexamen havo, heeft de stress haar goed te pakken. ‘Zolang ik kan improviseren, gaat alles goed’, zegt Tessa (18). ‘Als ik dans, twijfel ik niet. Ik kan dansen, altijd. Ik vertrouw op mijn lichaam. Een fout kan ik meteen herstellen. Op school is het goed of fout. Dat is precies waarom ik zo’n …
lees
verder
›
Het Koreaanse bedrijfsleven heeft vers bloed nodig
bron: NRC
Een goede infrastructuur, hoogopgeleid personeel: de jongste generatie Koreaanse bedrijven lijkt alles mee te hebben.
lees
verder
›
Dekker vergeet leerling met beperking
bron: de Volkskrant
Het is een goed plan van staatssecretaris Sander Dekker om scholieren meer maatwerk te bieden. 'Maar wrang is het wel', zegt eindexamenkandidaat Vincent Jurg. Door een beperking in het ruimtelijk inzicht, worstelt hij met wiskunde en vreest hij daardoor zijn diploma niet te halen. De Volkskrant meldde vorige week (Ten Eerste, 17 februari) dat staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs vindt dat …
lees
verder
›
In India kennen sommige leerlingen het alfabet niet meer
bron: NRC
Tijdens de pandemie is de kloof tussen particulier en openbaar onderwijs in India verder toegenomen. Onderzoekers vrezen een ‘verloren generatie’ van arme leerlingen.
lees
verder
›
Geen ‘quick fix’ voor leerachterstand: ‘Het niveau van kansenongelijkheid is onaanvaardbaar hoog’
bron: NRC
Corona maakte ook op Nederlandse scholen de kansenongelijkheid zichtbaarder, al slaagde een aantal scholen er goed in om kinderen aan het werk te krijgen.
lees
verder
›
Tijd om het kapitalisme in te dammen
bron: NRC
Ook gepensioneerden nemen nu het kapitalisme onder vuur. Is dat een teken dat de strijd echt is begonnen of dat die eigenlijk al is verloren?
lees
verder
›
New Songdo Smart City
bron: de Volkskrant
In het Zuid-Koreaanse New Songdo is de laatste technologie nauw verweven met het alledaagse leven, vaak zonder dat je het merkt. Maar het kunstmatige paradijs is omstreden. Een soort Almere is het, maar dan op zijn Aziatisch: Songdo, een groeikern met stedelijke ambities in de polder, bedoeld om de almaar uitdijende bevolking van de metropolitane regio Seoul - inmiddels ruim 23 miljoen inwoners - …
lees
verder
›
Profielkeuze; Natuur & Techniek
bron: Infonu
Al op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO als het VWO moet elke leerling de profielkeuze doen. Ben jij een jonge onderzoeker? Wil je graag weten hoe iets in elkaar zit? Heb…
lees
verder
›
Ik was wiskundeleraar
bron: NRC
„Een wiskundeleraar pur sang ben ik nooit geweest. Ik heb altijd bredere interesses gehad. Mijn studie betrof grondslagen van de natuurkunde, maar ik hield me ook bezig met…
lees
verder
›
Wiskunde op zondag
bron: de Volkskrant
Op de Weekendschool in Utrecht ontdekken kinderen van 10 tot 14 uit achterstandswijken wat ze willen en kunnen. ‘Heel wat jongens van de straat blijken van lezen te houden.’.. ‘Hij kan, hij kan!’ Benyounes (10) staat te springen naast zijn stoel. Mag ik, mees?’ Rafik (10) is hem voor. ‘Nee man, die kan écht niet.’ Hij rent naar het bord, waar acht verschillende kartonnen figuren hangen. Hij grijpt …
lees
verder
›
‘Met een paar extra lessen loop je de leerachterstand niet in’
bron: NRC
Corona maakte ook op Nederlandse scholen de kansenongelijkheid zichtbaarder, al slaagde een aantal scholen er goed in om kinderen aan het werk te krijgen.
lees
verder
›