Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Schadelijke stoffen op kantoor
bron: Infonu
Veel mensen brengen een hoop tijd door op kantoor. Daardoor kom je in aanraking met meerdere schadelijke stoffen zonder dat je dit door hoeft te hebben. Het kan gaan om vervuilende stoffen gaan uit het tapijt, gipsplaten of verf. Ook de fijnstoffen u…
lees
verder
›
De bouwput aan de kust van Noordwijk zet de toon voor de rest van Nederland
bron: NRC
Door oplopende kosten dreigen landelijk bouwprojecten in de knel te komen. Zo kwam in Noordwijk al een luxeproject stil te liggen.
lees
verder
›
De wereld van algen en schimmels
bron: NRC
Wie Janet Newby (58) uit Nottingham, Engeland ziet staan zou in haar misschien niet direct een fan vermoeden van de Insane Clown Posse.
lees
verder
›
Hout is het duurzame bouwmateriaal van de toekomst
bron: De Ingenieur
Voor wolkenkrabbers, die tegenwoordig het gezicht van steden als New York en Londen bepalen, bleken staal en beton de meest geëigende bouwmaterialen. Alleen voor niet-constructieve onderdelen als vloeren, deuren, kozijnen en daken konden toepassingen van hout zich nog handhaven.
lees
verder
›
Hoe woon ik ecofabulous
bron: Hoedoe
Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Natuurlijke materialen als natuursteen, hout en leem worden meer dan ooit toegepast in huis. Daardoor zijn er inmiddels heel wat leuke woonwinkels die milieu-, mens-, en diervriendelijke accessoires voor in en om het huis verkopen. Er zijn zelfs bouwmarkten met een compleet milieuvriendelijk assortiment. Ook bekende ontwerpers hebben de duurzame materialen ontdekt, en dus is er ook voor de liefhebbers van design genoeg keuze op dit gebied. Piet Hein Eek hergebruikte bijvoorbeeld als een van de eersten oud hout om designmeubelen te maken, Claudy Jongstra ontwerpt vilten woonaccessoires van de wol van haar eigen schapen en Marcel Wanders maakte een schommel waarvan de zitting gevuld kan worden met aarde en klimplanten.
Ecologisch wonen duur? Dat ligt eraan. Je kunt van alles kunt doen om groener te wonen. Grote maatregelen als zonnepanelen op je dak, een huis bouwen van ecologische bouwmaterialen of zelfs in een ecologische wijk gaan wonen, lijken in eerste instantie erg duur. Maar doordat je hiermee veel energie kunt besparen, haal je de extra kosten er makkelijk uit. Wie (nog) niet zoveel te besteden heeft, kan ook met kleine dingen al een heleboel doen. Denk bijvoorbeeld aan groene stroom, spaarlampen in plaats van gloeilampen, de verwarming een graadje lager zetten en hergebruik van oude materialen. Die laatste twee zijn bovendien nog beter voor je portemonnee ook!
lees
verder
›
Wat wordt bedoeld met eternit?
bron: Infonu
Eternit is een producent van bouwmaterialen die wereldwijd actief is. Wie aan Eternit denkt, denkt aan asbest. En dat is niet geheel onterecht. Het Eternit-concern was decennialang een van de grootste producenten van asbesthoudende (bouw)materialen t…
lees
verder
›
Recensie: Houtbouw als oplossing voor woningnood en klimaatcrisis
bron: De Ingenieur
Bouwen met CO2-winst
Gaan we bouwen met hout, dan is de enige manier om ons van voldoende bouwmaterialen te voorzien het planten van méér bossen – en daarmee verkleinen we het milieuprobleem.
lees
verder
›
Koester onze brutalistische gebouwen
bron: NRC
Het slopen van grote betonnen gebouwen is zeer milieuvervuilend, aldus Jacob van Rijs . Onderzoek hoe we brutalistische gebouwen kunnen hergebruiken en daarmee ook een stukje…
lees
verder
›
Verwante Vakgebieden
bron: De Ingenieur
Bouwweb
Platform voor bouwmaterialen, -machines en algemene bouwinformatie.
Buisleiding Industrie Gilde (BIG)
Belgisch-Nederlandse vereniging van bedrijven, instellingen en personen die beroeps- of bedrijfsmatig betrokken zijn bij het vakgebied (ondergrondse) buisleidingen.
lees
verder
›
Doden bij instorting gebouw Nigeria, tientallen kinderen bedolven onder puin
bron: NRC
Een gebouw van vier verdiepingen waarin een school zat, is bezweken. Op het moment van de ramp waren de lessen bezig.
lees
verder
›
Bacteriën bouwen blokken van ‘beton’
bron: De Ingenieur
Bouwen met bacteriën kan handig zijn in omgevingen waar bouwmaterialen lastig naartoe te brengen zijn, zoals heel afgelegen gebieden of woestijnen.
Of wat te denken van Mars.
lees
verder
›
Een paviljoen voor 200 man van zwerfplastic
bron: de Volkskrant
Een paviljoen voor 200 man, zonder dat er een schroef aan te pas mocht komen. De materialen van het People's Pavilion op de Dutch Design Week zijn namelijk geleend. Zevenduizend kilo afvalplastic, tien oude plantenkassen en meer dan honderd meter glazen systeemwanden uit een slooppand. Vijftig kuub houtbalken en twaalf betonnen heipalen, allemaal geleend, evenals vijfhonderd spanbanden en een stap …
lees
verder
›