Distributieriem vervangen

Vraag eenvoudig offertes aan

Distributieriem vervangen

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

Het verschilt per auto hoe vaak het moet gebeuren, maar het is zeer belangrijk op tijd de distributieriem of distributieketting te laten vervangen. Dit soms een heel karwei omdat bij veel auto's de distributieriem vaak lastig toegankelijk is. De kosten van een klus zoals het vervangen van de distributieriem lopen bij garages dan ook erg uiteen door de sterk variërende uurtarieven die gehanteerd worden. Meteen weten wat je dit gaat kosten en het vergelijken van meerdere offertes voor het vervangen de distributieriem in jouw regio kan je dan ook veel geld besparen.

Offerte aanvragen

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere aanbieders

In de volgende stap geeft u uw contactgegevens op. Zet deze niet in de beschrijving.

De distributieriem, functie en vervanging

Een distributieriem, ook wel nokkenasriem genoemd, is een cruciaal onderdeel van een verbrandingsmotor. Het belangrijkste doel van een distributieriem is om de timing van de motor te synchroniseren door de draaiende beweging van de krukas naar de nokkenassen over te brengen. Hier zijn de belangrijkste functies en doelen van een distributieriem:

 1. Synchronisatie van klep- en zuigerbewegingen: De distributieriem zorgt ervoor dat de opening en sluiting van de kleppen in de cilinderkop perfect gesynchroniseerd zijn met de beweging van de zuigers in de cilinders. Dit voorkomt dat de kleppen en zuigers elkaar raken tijdens de werking van de motor, wat ernstige schade kan veroorzaken.

 2. Juiste timing van brandstofinjectie en ontsteking: Door de synchronisatie van klep- en zuigerbewegingen te regelen, zorgt de distributieriem ervoor dat de brandstofinjectie en ontsteking op het juiste moment plaatsvinden in de verbrandingscyclus van de motor. Dit optimaliseert de prestaties, het brandstofverbruik en de uitstoot van de motor.

 3. Voorkomen van motorstoringen: Een goed functionerende distributieriem voorkomt dat de kleppen en zuigers in contact komen met elkaar, wat kan leiden tot ernstige motorschade, zoals klepschade, zuigerbreuk of kromme kleppen. Een gebroken distributieriem kan zelfs tot totale motorschade leiden.

 4. Regelmatig onderhoud: Het regelmatig vervangen van de distributieriem volgens de aanbevelingen van de fabrikant is essentieel om motorschade te voorkomen. Na verloop van tijd kan de distributieriem slijten, rekken of breken, wat kan leiden tot ernstige problemen met de motor.

De distributieriem speelt een cruciale rol in het synchroniseren van de bewegingen van de kleppen en zuigers in een verbrandingsmotor. Door ervoor te zorgen dat de timing van de motor nauwkeurig wordt geregeld, draagt de distributieriem bij aan een optimale prestatie, betrouwbaarheid en levensduur van de motor.

Het vervangen van de distributieriem is een complexe en nauwkeurige taak die enige kennis en ervaring vereist. Het is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van een verbrandingsmotor, omdat een gebroken distributieriem kan leiden tot ernstige motorschade. Hier zijn de stappen die bij het vervangen van de distributieriem komen kijken:

 1. Voorbereiding:

  • Zorg ervoor dat de motor volledig is afgekoeld voordat je begint met het vervangen van de distributieriem.
  • Verwijder eventuele onderdelen die de toegang tot de distributieriem belemmeren, zoals de ventilator, riemspanner, beschermkap en accessoires zoals de dynamo of de airconditioningcompressor.
 2. Timingmarkeringen controleren:

  • Controleer de timingmarkeringen op de krukaspoelie en nokkenaspoelies om ervoor te zorgen dat de motor in de juiste positie staat voordat je de oude distributieriem verwijdert. Dit voorkomt schade aan de motor bij het installeren van de nieuwe distributieriem.
 3. Oude distributieriem verwijderen:

  • Verwijder de oude distributieriem door de spanner los te maken en de riem van de nokkenas- en krukaspoelies te halen. Wees voorzichtig om de timingmarkeringen niet te verstoren terwijl je de oude riem verwijdert.
 4. Inspectie van onderdelen:

  • Controleer de staat van de riemspanner, geleiderollen en andere onderdelen die in contact komen met de distributieriem. Vervang versleten of beschadigde onderdelen om problemen in de toekomst te voorkomen.
 5. Nieuwe distributieriem installeren:

  • Installeer de nieuwe distributieriem volgens de specificaties van de fabrikant, rekening houdend met de juiste routing en spanning. Zorg ervoor dat de timingmarkeringen op de krukas- en nokkenaspoelies correct zijn uitgelijnd.
 6. Spanning controleren:

  • Controleer de spanning van de nieuwe distributieriem met behulp van een riemspanningsmeter en stel deze indien nodig af volgens de specificaties van de fabrikant.
 7. Beschermkap en accessoires monteren:

  • Monteer de beschermkap en eventuele accessoires die zijn verwijderd om toegang te krijgen tot de distributieriem, zoals de ventilator, riemspanner en accessoires zoals de dynamo of de airconditioningcompressor.
 8. Controle en proefrit:

  • Controleer nogmaals of de timingmarkeringen correct zijn uitgelijnd en voer vervolgens een proefrit uit om ervoor te zorgen dat de motor soepel loopt en er geen vreemde geluiden of trillingen zijn.

Het vervangen van de distributieriem is een veeleisende taak die nauwkeurigheid en aandacht voor detail vereist. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het raadzaam om een ​​ervaren monteur in te schakelen om de distributieriem te laten vervangen.

Besparen op de kosten van de vervanging van de distributieriem

Het vervangen van de distributieriem kan inderdaad een aanzienlijke kostenpost zijn, vooral als je ervoor kiest om het door een professionele monteur te laten doen. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, de arbeidskosten van de monteur en eventuele extra onderdelen die moeten worden vervangen tijdens het proces. Over het algemeen kan het vervangen van de distributieriem enkele honderden tot duizend euro kosten, afhankelijk van de complexiteit van het voertuig.

Hier zijn enkele manieren waarop je kunt besparen op de kosten van het vervangen van de distributieriem:

 1. Zelf doen: Als je handig bent en over de nodige kennis en vaardigheden beschikt, kun je ervoor kiezen om de distributieriem zelf te vervangen. Dit bespaart aanzienlijk op arbeidskosten, maar het vereist wel nauwkeurigheid en de juiste gereedschappen.

 2. Onderdelen vergelijken: Voordat je besluit waar je de distributieriem laat vervangen, is het een goed idee om prijzen te vergelijken bij verschillende autogarages of dealers. Sommige garages bieden mogelijk een betere prijs voor arbeid en onderdelen dan andere.

 3. Gebruik maken van aanbiedingen en kortingen: Veel autogarages bieden regelmatig aanbiedingen en kortingen voor distributieriemvervangingen. Houd deze aanbiedingen in de gaten en profiteer ervan om te besparen op de kosten.

 4. Vervang alleen wat nodig is: Als de distributieriem moet worden vervangen vanwege slijtage, is het mogelijk dat andere gerelateerde onderdelen ook moeten worden vervangen, zoals de waterpomp, riemspanner en geleiderollen. Vraag de monteur om alleen de noodzakelijke onderdelen te vervangen om onnodige kosten te voorkomen.

 5. Kies voor aftermarket-onderdelen: In plaats van originele onderdelen van de fabrikant te kopen, kun je overwegen om aftermarket-onderdelen te gebruiken. Deze onderdelen zijn vaak goedkoper en kunnen van vergelijkbare kwaliteit zijn.

Hoewel het vervangen van de distributieriem geen goedkope klus is, zijn er verschillende manieren om te besparen op de kosten. Het is echter belangrijk om de veiligheid en betrouwbaarheid van je voertuig niet in gevaar te brengen door te kiezen voor goedkope onderdelen van lage kwaliteit of door een onervaren monteur het werk te laten doen.

Uitbesteden aan de garage, geen slecht idee, maar niet altijd goedkoop

De kosten voor het vervangen van de distributieriem kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke merk en model van het voertuig, de regio waarin je woont, de arbeidskosten van de monteur en eventuele extra onderdelen die moeten worden vervangen tijdens het proces. Over het algemeen kunnen de kosten voor distributieriemvervanging bij bekende automerken als volgt zijn:

 1. Volkswagen: De kosten voor het vervangen van de distributieriem bij Volkswagen kunnen variëren van €400 tot €800, afhankelijk van het specifieke model en de complexiteit van de arbeid.

 2. Audi: Bij Audi kan de distributieriemvervanging variëren van €500 tot €1000, afhankelijk van het model en de motorconfiguratie.

 3. BMW: Voor BMW-voertuigen kunnen de kosten voor distributieriemvervanging variëren van €500 tot €1200, afhankelijk van het specifieke model en de motor.

 4. Mercedes-Benz: Bij Mercedes-Benz kunnen de kosten voor distributieriemvervanging variëren van €500 tot €1000 of meer, afhankelijk van het model en de motorconfiguratie.

 5. Ford: Voor Ford-voertuigen kunnen de kosten voor distributieriemvervanging variëren van €300 tot €700, afhankelijk van het specifieke model en de motorconfiguratie.

 6. Citroën: De kosten voor het vervangen van de distributieriem bij een Citroën kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de motorconfiguratie, evenals andere factoren zoals de regio en de tarieven van de monteur. Over het algemeen kunnen de kosten voor distributieriemvervanging bij een Citroën variëren van €300 tot €800 of meer.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts schattingen zijn en sterk kunnen variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren en de specifieke omstandigheden van het voertuig. Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken bij verschillende autogarages of dealers en om een ​​gedetailleerde offerte te krijgen voordat je besluit waar je de distributieriem laat vervangen.

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Distributieriem vervangen).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

Verdampère.nl
Achterstraat 59
5268EB Helvoirt
Verbandkoffer Service
Houtzagerijstraat 29
5451HZ Mill
Kwik-Fit
Farmsumerweg 140
9902BW Appingedam
Hermans Dakbedekking
Lupineberg 21
4708LW Roosendaal
Kwik-Fit
Weerdingerstraat 204-A
7822BK Emmen
Resco Gevelreiniging en impregneren
Ventersteeg 6
7261RP Ruurlo
Scheurink Kleinpoelhuis Installatietechniek
Wegtersweg 16
7556BR Hengelo (Overijssel)
Autotaalglas Zwolle B.V.
Voltastraat 7-A en 7 D
8013PM Zwolle

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Het onderhoud van de wagen

bron: Infonu

Voor veel mensen is het wat onduidelijk waarom de wagen een periodiek onderhoud nodig heeft en hoe alles precies in zijn werk gaat. Voor het onderhoud van je wagen ga je best naar een erkende merkgarage. Ikzelf ben garagist, dus het lijkt me erg nutt…

lees verder ›

Dakshingles leggen

bron: Gamma

Een dak met shingles is decoratief en eenvoudiger aan te brenge. In dit stappenplan zie je hoe.

lees verder ›

Defect aan kwart miljoen Opels

bron: NRC

FRANKFURT, 25 NOV. De Duitse autofabrikant Opel roept een kwart miljoen auto's van de types Corsa, Astra en Tigra terug voor het vervangen van ondeugdelijke distributieriemen.

lees verder ›

Badkamerventilator installeren

bron: Gamma

Een badkamer moet goed geventileerd worden. In dit stappenplan zie je hoe je een badkamerventilator installeert.

lees verder ›

De Grote Beurt - Wat te controleren aan de auto

bron: Infonu

Auto-onderhoud - Wat wordt er uitgevoerd bij de Grote Beurt. De onderhoudsintervallen en dus de bezoeken aan de garage van de huidige generatie auto's nemen steeds meer af. De techniek en de veiligheidsvoorzieningen worden steeds beter en duurzamer.…

lees verder ›

Dakgoot plaatsen

bron: Gamma

Volg dit stappenplan om te zien hoe je dat aanpakt, een dakgoot plaatsen.

lees verder ›

Auto nieuw kopen en volledig afrijden?

bron: Infonu

Een auto is duur in aanschaf en in onderhoud. Eigenlijk wilt u zo weinig mogelijk uitgeven aan een auto, maar het moet niet ten koste gaan van het rijplezier en comfort.

lees verder ›

Mogelijkheden voor Europese producten op de Amerikaanse markt Een nieuwe methode om contacten te leggen

bron: NRC

(Van onze Brusselse correspondent op reis in de U.S.A.) Madison, 1 Nov. 1952 IN ons eerste artikel over het marktonderzoek voor Europese producten in de Verenigde Staten…

lees verder ›

Afvoer wastafel aansluiten

bron: Gamma

Volg dit stappenplan om te zien hoe je de afvoer van je wastafel aansluit.

lees verder ›

Binnenwerk wc vervangen of repareren

bron: Gamma

Een continu doorlopend toilet? Dit kan aan het uitstroommechanisme liggen.

lees verder ›

Zo koop je met een gerust hart een tweedehands auto

bron: NRC

Een nieuwe auto kopen is zonde – de waarde ervan keldert razendsnel. Waar let je op bij het kopen van een goede en betaalbare tweedehands? Een nieuwe auto is een enorme uitgave.

lees verder ›