Isolatie (dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie)

Vraag eenvoudig offertes aan

Isolatie (dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie)

U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

Isolatie is een effectieve manier om het aangenamer te maken in huis en om te besparen op uw energierekening. Een goede investering dus en dit kan vaak nog met subsidie ook, vraagt u gerust naar de mogelijkheden voor isolatiesubsidie. Er zijn vele vormen van isolatie, bv dakisolatie, gevelisolatie, glasisolatie, het isoleren van de kruipruimte, de spouwmuur (spouwmuurisolatie) en natuurlijk isolatie van vloer of wand. Onze isolatiespecialisten kunnen u in een offerte een indicatie geven de kosten en besparingen die gemoeid gaan met de isolatie van uw huis.

Kosten en baten van isolatiemaatregelen

Het isoleren van je huis levert veel op maar kan ook een behoorlijke investering zijn. Hoe pakt dit uit, we nemen dit voor je onder de loep.

De meest rendabele isolatiemaatregelen voor je huis zijn vaak degenen die de grootste energiebesparingen opleveren in verhouding tot de kosten van de installatie. Hier zijn enkele van de meest rendabele isolatiemaatregelen die je kunt overwegen:

 1. Dakisolatie: Warmte stijgt op, dus een groot deel van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Het isoleren van het dak kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en is vaak een van de meest rendabele isolatiemaatregelen.

 2. Spouwmuurisolatie: Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een huis wordt gevuld met isolatiemateriaal. Dit kan helpen om warmteverlies door de muren te verminderen en de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren.

 3. Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer kan helpen om koude lucht vanuit de kruipruimte te blokkeren en warmteverlies via de vloer te verminderen. Dit kan vooral voordelig zijn als je vloerverwarming hebt.

 4. Isolatie van ramen en deuren: Het vervangen van enkelglasramen door dubbelglas of hoogrendementsglas kan de warmteoverdracht verminderen en de energie-efficiëntie verbeteren. Ook het isoleren van deuren met tochtstrips en isolatieband kan energie besparen.

 5. Kruipruimte-isolatie: Het isoleren van de kruipruimte kan helpen om vochtproblemen te verminderen en warmteverlies via de vloer te voorkomen. Dit kan vooral voordelig zijn in oudere huizen die geen geïsoleerde vloeren hebben.

 6. Gevelisolatie: Gevelisolatie, ook wel buitengevelisolatie genoemd, houdt in dat isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel van een huis wordt aangebracht. Dit kan helpen om warmteverlies door de muren te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren, maar kan duurder zijn dan andere isolatiemaatregelen.

Bij het kiezen van isolatiemaatregelen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de kosten van de installatie, de potentiële energiebesparingen, de terugverdientijd en de specifieke isolatiebehoeften van je huis. Een energieadviseur kan je helpen bij het bepalen van de meest rendabele isolatiemaatregelen voor jouw situatie.

De terugverdientijd van dakisolatie

Over het algemeen ligt de terugverdientijd van dakisolatie echter vaak tussen de 5 en 10 jaar. Er zijn verschillende aspecten die de terugverdientijd kunnen beïnvloeden.

Kosten van isolatiemateriaal en het aanbrengen 

De initiële kosten van het isoleren van het dak, inclusief materialen en installatie, zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de terugverdientijd. Hoe hoger de kosten, hoe langer het kan duren om de investering terug te verdienen.

Energiebesparingen

Dakisolatie kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren door warmteverlies via het dak te verminderen. Hoe meer energie je bespaart na het isoleren van het dak, hoe sneller je de initiële investering terugverdient.

Energieprijzen

De prijs van energie, zoals gas en elektriciteit, kan van invloed zijn op de terugverdientijd van dakisolatie. Hogere energieprijzen resulteren over het algemeen in snellere terugverdientijden, omdat de besparingen op energierekeningen groter zijn.

Subsidies en financiële voordeeltjes

Sommige overheden en energiebedrijven bieden subsidies, belastingvoordelen of andere financiële incentives voor het isoleren van het dak. Deze kunnen de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.

Levensduur van de isolatie

Hoewel dakisolatie meestal lang meegaat, moet je ook rekening houden met de levensduur van de isolatiematerialen bij het berekenen van de terugverdientijd. Als de isolatie na verloop van tijd moet worden vervangen, kan dit de terugverdientijd beïnvloeden.

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie

De terugverdientijd voor spouwmuurisolatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kosten van de isolatie, de mate van warmteverlies door de muren, de energieprijzen en eventuele financiële incentives of subsidies die beschikbaar zijn. Over het algemeen ligt de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie tussen de 3 en 7 jaar.

De terugverdientijd van vloerisolatie

Over het algemeen ligt de terugverdientijd voor vloerisolatie tussen de 5 en 10 jaar. Houd rekening met het volgende:

 • De initiële kosten van vloerisolatie, inclusief materialen en installatie, zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de terugverdientijd. Hoe hoger de kosten, hoe langer het kan duren om de investering terug te verdienen.
 • Vloerisolatie kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren door warmteverlies via de vloer te verminderen. Hoe meer energie je bespaart na het isoleren van de vloer, hoe sneller je de initiële investering terugverdient.
 • De prijs van energie, zoals gas en elektriciteit, kan van invloed zijn op de terugverdientijd van vloerisolatie. Hogere energieprijzen resulteren over het algemeen in snellere terugverdientijden, omdat de besparingen op energierekeningen groter zijn.
 • Sommige overheden en energiebedrijven bieden subsidies, belastingvoordelen of andere financiële incentives voor vloerisolatie. Deze kunnen de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.
 • Vloerisolatie heeft over het algemeen een lange levensduur, maar je moet ook rekening houden met de levensduur van de isolatiematerialen bij het berekenen van de terugverdientijd.

De terugverdientijd van glas met een hoge isolatiewaarde

De terugverdientijd van het plaatsen van isolerend glas kan variëren afhankelijk van het specifieke type isolatieglas dat wordt geïnstalleerd, de kosten van de installatie, de mate van warmteverlies door de ramen, de energieprijzen en eventuele financiële incentives of subsidies die beschikbaar zijn. Over het algemeen ligt de terugverdientijd voor isolerend glas tussen de 5 en 15 jaar.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten isolerend glas en enkele overwegingen met betrekking tot hun terugverdientijd:

 1. Dubbel glas: Dubbel glas bestaat uit twee glaslagen met een lucht- of gasgevulde ruimte ertussen, waardoor het warmteverlies wordt verminderd. De terugverdientijd van dubbel glas kan variëren, maar ligt meestal tussen de 7 en 12 jaar, afhankelijk van de isolatiewaarde van het glas, de kosten van de installatie en de energieprijzen.

 2. Hoogrendementsglas (HR-glas): HR-glas is een type isolerend glas dat een dunne coating op een van de glaslagen heeft om warmteverlies verder te verminderen. Er zijn verschillende klassen van HR-glas, zoals HR, HR+, en HR++. HR++ glas heeft bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas. De terugverdientijd van HR-glas kan variëren van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van het specifieke type en de installatiekosten.

 3. Driedubbel glas (HR+++ glas): Driedubbel glas bestaat uit drie glaslagen met lucht- of gasgevulde ruimtes ertussen, waardoor het nog betere isolatie biedt dan dubbel glas of HR-glas. Hoewel driedubbel glas duurder is dan andere opties, kan het resulteren in snellere energiebesparingen en een kortere terugverdientijd, meestal tussen de 8 en 15 jaar.

De terugverdientijd van kruipruimteisolatie

De snelheid waarmee kruipruimteisolatie winstgevend wordt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kosten van de isolatie, de mate van warmteverlies door de vloer, de energieprijzen en eventuele financiële incentives of subsidies die beschikbaar zijn. Over het algemeen ligt de terugverdientijd voor kruipruimteisolatie tussen de 5 en 10 jaar.

De terugverdientijd van buitengevelisolatie

Om de terugverdientijd van buitengevelisolatie te berekenen, moeten verschillende factoren in overweging worden genomen, waaronder:

 1. Kosten van isolatie: Bepaal de totale kosten van het isoleren van de buitengevel, inclusief materialen en arbeid.

  1. EPS (geëxpandeerd polystyreen): Dit is een van de meest voorkomende isolatiematerialen voor buitengevelisolatie. De kosten variëren afhankelijk van de dikte en kwaliteit, maar gemiddeld kun je rekenen op zo'n €10 tot €20 per vierkante meter.

  2. XPS (geëxtrudeerd polystyreen): XPS is een ander type polystyreenisolatie dat iets duurder is dan EPS, maar ook betere isolatiewaarden biedt. De kosten liggen meestal tussen de €15 en €25 per vierkante meter.

  3. Minerale wol (glaswol of steenwol): Minerale wol isolatie kan worden gebruikt voor buitengevelisolatie, maar het is iets minder gebruikelijk dan EPS of XPS. De kosten variëren afhankelijk van het type en de dikte, maar liggen meestal tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

  4. Geëxpandeerd kurk: Geëxpandeerd kurk wordt steeds populairder vanwege zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De kosten liggen meestal tussen de €20 en €40 per vierkante meter.

  5. Geïsoleerde gevelpanelen: Deze panelen combineren isolatie met afwerking en kunnen een snellere installatie mogelijk maken, maar ze zijn over het algemeen duurder. De kosten variëren afhankelijk van het type paneel en de afwerking, maar liggen vaak tussen de €40 en €100 per vierkante meter.

 2. Energiebesparingen: Schat de verwachte jaarlijkse energiebesparingen als gevolg van de isolatie. Dit kan worden gedaan door te kijken naar het huidige energieverbruik voor verwarming en koeling en het te verwachten verschil na isolatie.

 3. Energieprijzen: Houd rekening met de huidige energieprijzen en eventuele verwachte stijgingen in de toekomst.

 4. Levensduur van de isolatie: Schat de levensduur van de isolatiematerialen. Buitengevelisolatie heeft over het algemeen een lange levensduur, maar dit kan variëren afhankelijk van het type isolatie en de kwaliteit van de installatie.

 5. Financiële incentives: Onderzoek of er subsidies, belastingvoordelen of andere financiële incentives beschikbaar zijn voor buitengevelisolatie.

Met deze gegevens kun je de jaarlijkse besparingen berekenen en deze delen door de totale kosten van de isolatie om de terugverdientijd in jaren te vinden. Bijvoorbeeld:

Terugverdientijd = Totale kosten van isolatie / Jaarlijkse besparingen

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele onderhoudskosten en de waardestijging van het huis als gevolg van de isolatie bij het bepalen van de algehele kosteneffectiviteit van het project.

Isolatiesubsidies

In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die kunnen helpen bij de financiering van isolatiemaatregelen. Enkele van de bekendste subsidies en regelingen voor isolatie zijn:

 1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): Deze subsidie is bedoeld voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen treffen, waaronder isolatie van de woning. De subsidie kan worden aangevraagd voor onder andere dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en hoogrendementsglas.

 2. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Hoewel deze subsidie primair gericht is op duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen en warmtepompen, kunnen bepaalde isolatiemaatregelen ook in aanmerking komen voor subsidie. Dit geldt met name voor isolatie in combinatie met een warmtepomp.

 3. Regionale en lokale subsidies: Sommige gemeenten bieden specifieke subsidies of leningen aan voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Deze subsidies kunnen variëren van gemeente tot gemeente.

 4. Btw-verlaging op arbeidskosten isolatie: Voor woningeigenaren ouder dan 2 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de totale kosten van isolatie.

 5. Energiebespaarlening: Dit is een lening tegen een gunstige rente die kan worden gebruikt voor het financieren van energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. De lening wordt verstrekt door het Nationaal Energiebespaarfonds.

Het is belangrijk om de voorwaarden van elke subsidie of regeling zorgvuldig te controleren voordat je een beslissing neemt, aangezien deze per regeling kunnen verschillen en afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals het type isolatiemaatregel, de kwaliteit van het werk en de gekozen leverancier.

Aan de slag: hoe isoleer je zelf de binnenmuren?

Het isoleren van binnenmuren kan helpen bij het verbeteren van de thermische prestaties van een woning en het verminderen van warmteverlies tussen ruimtes. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om binnenmuren te isoleren:

 1. Kies het juiste isolatiemateriaal: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van binnenmuren, waaronder glaswol, steenwol, cellulose-isolatie, EPS-platen (geëxpandeerd polystyreen), en PU-schuim (polyurethaan). Kies een materiaal dat geschikt is voor de specifieke eisen en omstandigheden van jouw woning.

 2. Bepaal de isolatiedikte: De isolatiedikte kan variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. Raadpleeg de specificaties van het isolatiemateriaal en houd rekening met eventuele bouwvoorschriften of aanbevelingen.

 3. Maak de muuroppervlakken schoon: Zorg ervoor dat de muuroppervlakken schoon, droog en vrij zijn van stof, vuil en losse delen voordat je begint met isoleren.

 4. Meet en snijd het isolatiemateriaal op maat: Meet de hoogte en breedte van de muuroppervlakken en snijd het isolatiemateriaal op maat met behulp van een zaag of isolatiemes.

 5. Plaats het isolatiemateriaal tussen de muurframes: Breng het isolatiemateriaal aan tussen de muurframes, zorg ervoor dat het stevig past en er geen kieren of openingen zijn.

 6. Bevestig het isolatiemateriaal indien nodig: Afhankelijk van het isolatiemateriaal en de situatie, kan het nodig zijn om het isolatiemateriaal op zijn plaats te bevestigen met behulp van lijm, nietjes, of speciale bevestigingsmiddelen.

 7. Werk de muur af: Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst, kun je ervoor kiezen om de muur verder af te werken met gipsplaten, pleisterwerk, verf, of behang, afhankelijk van jouw voorkeuren en esthetische doelen.

Het isoleren van binnenmuren kan een effectieve manier zijn om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren en het comfort te verhogen. Als je twijfelt over het isoleren van binnenmuren of als de muurconstructie complex is, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele isolatie-expert.

Zelf je leidingen isoleren

Het isoleren van leidingen kan helpen bij het verminderen van warmteverlies, het voorkomen van bevriezing in koude omgevingen en het verbeteren van de energie-efficiëntie van het verwarmingssysteem. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om je leidingen te isoleren:

 1. Kies het juiste isolatiemateriaal: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor leidingisolatie, waaronder buisisolatie van schuimrubber, glaswol, steenwol, of speciale isolatiehoezen. Kies een materiaal dat geschikt is voor de specifieke leidingdiameter en omgevingsomstandigheden.

 2. Meet de lengte en diameter van de leidingen: Meet de lengte en diameter van de leidingen die je wilt isoleren. Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen verricht, zodat je isolatiemateriaal perfect past.

 3. Snijd het isolatiemateriaal op maat: Gebruik een scherp mes of schaar om het isolatiemateriaal op maat te snijden op basis van de gemeten lengte en diameter van de leidingen.

 4. Bevestig het isolatiemateriaal om de leidingen: Plaats het isolatiemateriaal rond de leidingen en zorg ervoor dat het stevig op zijn plaats blijft zitten. Sommige isolatiematerialen hebben zelfklevende sluitingen of klittenbandstrips om ze op hun plaats te houden, terwijl andere mogelijk moeten worden vastgemaakt met tape of binddraad.

 5. Zorg voor een goede afdichting: Zorg ervoor dat alle naden en verbindingen goed zijn afgedicht om warmteverlies te minimaliseren. Gebruik isolatietape of speciale afsluitende materialen om eventuele openingen te dichten.

 6. Isolatie van kwetsbare plekken: Concentreer je op kwetsbare plekken zoals hoeken, bochten, en aansluitingen op leidingen. Deze gebieden kunnen meer warmte verliezen dan rechte stukken leidingen.

 7. Overweeg isolatiehoezen voor buitenleidingen: Als je buitenleidingen isoleert, overweeg dan het gebruik van isolatiehoezen die extra bescherming bieden tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden.

Je verwarmingsradiatoren efficiënter maken

Het gebruik van radiatorfolie als radiatorventilatoren kan zinvol zijn om de efficiëntie van je verwarmingssysteem te verbeteren en energie te besparen.

 1. Radiatorfolie: Radiatorfolie is een dunne, reflecterende folie die achter radiatoren wordt geplaatst. Het doel van radiatorfolie is om warmte die anders in de muur zou worden geabsorbeerd, terug te kaatsen in de richting van de kamer. Dit helpt warmteverlies te verminderen en de warmte-efficiëntie van de radiator te verbeteren. Het is vooral effectief bij buitenmuren en bij radiatoren die tegen buitenmuren zijn geplaatst. Het installeren van radiatorfolie is relatief eenvoudig en goedkoop, en het kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.

 2. Radiatorventilatoren: Radiatorventilatoren zijn kleine ventilatoren die op radiatoren worden gemonteerd om de warmte gelijkmatiger door de kamer te verspreiden. Ze helpen de luchtcirculatie te verbeteren door warme lucht efficiënter door de ruimte te verspreiden. Dit kan helpen om koude plekken in de kamer te verminderen en de algehele comfortniveaus te verbeteren. Radiatorventilatoren kunnen vooral nuttig zijn in grote kamers of kamers met een ongelijke warmteverdeling. Ze verbruiken over het algemeen weinig energie en zijn relatief eenvoudig te installeren.

Het gebruik van zowel radiatorfolie als radiatorventilatoren kan dus zeker zinvol zijn om de efficiëntie van je verwarmingssysteem te verbeteren en energie te besparen. Deze maatregelen zijn vaak eenvoudig en betaalbaar, maar kunnen toch aanzienlijke voordelen opleveren voor je comfort en energierekening.

Een globaal beeld van de isolatiekosten

De prijzen voor isolatiewerkzaamheden kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type isolatiemateriaal, de omvang van het project, de moeilijkheidsgraad van de installatie en de regionale prijsverschillen. Hier zijn enkele geschatte prijzen voor veelvoorkomende isolatiewerkzaamheden:

 1. Dakisolatie:

  • De kosten voor het isoleren van een schuin dak kunnen variëren van ongeveer €20 tot €60 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de benodigde dikte.
 2. Spouwmuurisolatie:

  • De kosten voor spouwmuurisolatie liggen doorgaans tussen de €15 en €30 per vierkante meter. Dit is inclusief materiaal en arbeidskosten.
 3. Gevelisolatie:

  • De kosten voor gevelisolatie kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste afwerking. Gemiddeld kun je rekenen op prijzen van ongeveer €100 tot €200 per vierkante meter.
 4. Vloerisolatie:

  • Voor vloerisolatie liggen de kosten doorgaans tussen de €20 en €50 per vierkante meter, afhankelijk van het isolatiemateriaal en de toegankelijkheid van de vloer.
 5. Kruipruimte-isolatie:

  • De kosten voor isolatie van de kruipruimte variëren meestal van €20 tot €40 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de omvang van de kruipruimte.

Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij meerdere isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke project. Daarnaast kan het raadzaam zijn om te informeren naar eventuele subsidies of financiële regelingen die beschikbaar zijn voor isolatiewerkzaamheden, aangezien deze de uiteindelijke kosten kunnen verlagen.

 

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Isolatie (dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie)).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

Isolatie Deal B.V.
Dammaten 28
7472DJ Goor
Zorg en Welzijn Bouw B.V.
Het Erp 24
5388CP Nistelrode
Grimbergen Isolatietechniek
van der Veldstraat 50
2161ZG Lisse
M. Zanzan Dakisolatie Sammaar
Het Oord 19
2544TK Den Haag
De Isolateur
Scheuterstraat 17
6991CE Rheden
Isoheat isolatietechniek V.O.F.
Rooseindsestraat 37-J
5705BP Helmond
Isotechniek Nederland B.V.
Segment 3
6921RC Duiven
Lintrad
Kasteleinenkampweg 9-F
5222AX Den Bosch

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Beddendans zonder eind TOCH MAAR GEEN DRIE ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN VOOR 1½ MILJARD

bron: NRC

In geheim kabinetsberaad is een paar weken geleden besloten dat de plannen voor drie nieuwe academische ziekenhuizen van elk 1000 bedden (in Utrecht, Leiden en Amsterdam)…

lees verder ›

De zwaartekracht heeft hier niets te zeggen

bron: NRC

Het terrein van de Vitra-meubelfabriek, aan de Duits-Zwitserse grens, lijkt uit te groeien tot een waar openluchtmuseum van hedendaagse bouwkunst.

lees verder ›

Hoe breng je isolatie in je huis aan?

bron: Infonu

Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen doen. Ik probeer het dan zo simpel mogelijk uit te leggen, zodat iedereen het kan begrijpen. Hieronder word er beschreven hoe je ver…

lees verder ›

Schuin dak isoleren

bron: Infonu

Wanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel moet stoken. Dit is een grote belasting voor het milieu. Dakisolatie is op verschillende manieren toe te passen. Zo kunt u een schu…

lees verder ›

Wanneer heeft isoleren zin

bron: Infonu

Dak, ramen en muren zijn onderdelen van een woning waar met isolatie de grootste winst is te behalen. Een handige doe-het-zelver kan met isolatie jaarlijks honderden euro’s op zijn energierekening besparen. Maar hoe zinvol het isoleren van een woning…

lees verder ›

Duurzamer corporatiewoningen – dat is praten, praten, praten. ‘Vroeger leek het alsof ik in een iglo zat’

bron: NRC

Woningcorporaties zijn verplicht hun panden duurzamer te maken. Communicatie met bewoners is daarbij belangrijk, blijkt in het Haagse Transvaalkwartier.

lees verder ›

Bestaans(on)zekerheid langs de Hunebed Highway: ‘In je eentje maak je geen buurt’

bron: NRC

De Hondsrug in Drenthe is één van de eerste plekken in Nederland waar de mens zich vestigde, en probeerde bestaanszekerheid op te bouwen. Dat proberen de mensen nu nog.

lees verder ›

Garage verbouwen, tips

bron: Infonu

De garage verbouwen als meer woonruimte nodig hebt is een goede optie. Een garage verbouwen zorgt voor een extra kamer. Als je de garage gaat verbouwen maak je een stappenplan en informeer je hoe het zit met een bouwvergunning. Bij het verbouwen van…

lees verder ›

Isolatie: isoleren van de bodem en vloer

bron: Infonu

Er kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder warmte het huis, waardoor de stookkosten ook dalen. De investering kan in een periode van 4 tot 11 jaar terug worden verdiend. Er…

lees verder ›

Isolatiemaatregelen in/om het huis aanbrengen

bron: Infonu

Om het energieverbruik flink aan te pakken kan overwogen worden om isolatiemaatregelen toe te passen in huis. Wat zijn de mogelijkheden die passen bij het huis. Welke vragen moet je jezelf minimaal stellen bij het kiezen van de methode en materialen.…

lees verder ›

Overstappen naar een warmtepomp? Stel jezelf deze zes vragen

bron: NRC

De vraag naar warmtepompen neemt toe, mede als gevolg van de hogere gasprijs van het afgelopen jaar. In deze gids zet NRC zes punten op een rij waar je op moet letten als je…

lees verder ›

Zolder verbouwen tot slaapkamer

bron: Infonu

Een zolder wordt vaak gebruikt als extra opslagruimte voor spullen, terwijl er behoefte bestaat aan een extra slaapkamer. Na een kleine verbouwing kunt u er namelijk ook een extra slaapkamer of studiekamer van maken.

lees verder ›