Airconditioning aanleggen

Vraag eenvoudig offertes aan

Airconditioning aanleggen

U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

We mogen dan in een koud kikkerlandje wonen, als er veel ramen zijn dan wil de temperatuur toch regelmatig oplopen tot onaangename hoogtes. Zeker op kantoor is dit niet acceptabel en bied het uitkomst om een wandmodel, plafondmodel of cassettemodel airconditioning te plaatsen. Soms kan de airconditioning zelfs helemaal weggewerkt worden in uw huis of kantoorpand. Afhankelijk van uw wensen kunt u gratis meerdere offertes ontvangen voor de aanleg van een airco installatie passend bij uw wensen.

Over airconditioning

Het gebruik van airconditioning in huis of op kantoor kan verschillende problemen oplossen en verschillende voordelen bieden, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die worden opgelost door het gebruik van airconditioning:

 1. Warmte en vochtigheid: Airconditioning helpt bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheid binnenshuis, vooral tijdens warme en vochtige zomermaanden. Het biedt verlichting van de hitte en creëert een comfortabelere leef- of werkomgeving.

 2. Verbeterde luchtkwaliteit: Moderne airconditioningssystemen zijn vaak uitgerust met filters die pollen, stof, allergenen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis wordt verbeterd en de gezondheid van bewoners of medewerkers wordt bevorderd.

 3. Verhoogde productiviteit: In een kantooromgeving kan airconditioning helpen de productiviteit te verhogen door een comfortabelere en aangenamere werkomgeving te creëren. Werknemers zijn vaak minder gestrest en vermoeid wanneer ze werken in een goed gekoelde omgeving tijdens warme dagen.

 4. Bescherming van elektronische apparatuur: Airconditioning kan helpen bij het handhaven van een stabiele en koele temperatuur in ruimtes waar elektronische apparatuur wordt gebruikt, zoals computerruimtes of serverruimtes. Dit kan helpen bij het voorkomen van oververhitting en schade aan de apparatuur.

 5. Comfortabel slapen: In woningen kan airconditioning helpen bij het creëren van een comfortabele slaapomgeving, vooral tijdens hete zomeravonden. Een koele en comfortabele slaapkamertemperatuur kan bijdragen aan een betere nachtrust en algeheel welzijn.

 6. Bescherming van gevoelige materialen: Airconditioning kan helpen bij het beschermen van gevoelige materialen, zoals houten meubels, kunstwerken en muziekinstrumenten, tegen schade door extreme temperaturen en vochtigheid.

Kortom, airconditioning kan een breed scala aan problemen oplossen en biedt vele voordelen, waaronder het reguleren van de temperatuur, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verhogen van de productiviteit en het creëren van een comfortabele leef- of werkomgeving.

Het gebruik van airconditioning heeft zowel positieve als negatieve aspecten op het gebied van klimaatbewustzijn, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het energieverbruik van het systeem, de bron van de energie die wordt gebruikt om het systeem aan te drijven, en de efficiëntie van het systeem zelf. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Energieverbruik: Airconditioningssystemen verbruiken elektriciteit om te functioneren, en sommige systemen kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken, vooral tijdens warme zomermaanden wanneer ze continu draaien. Het overmatige gebruik van airconditioning kan leiden tot een verhoogde vraag naar elektriciteit en een grotere belasting van het elektriciteitsnet, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering.

 2. Efficiëntie van het systeem: Moderne airconditioningssystemen zijn over het algemeen veel efficiënter dan oudere systemen, met verbeterde technologieën zoals invertercompressoren, energiezuinige ventilatoren en geavanceerde regelsystemen. Het gebruik van energiezuinige airconditioningssystemen kan het energieverbruik verminderen en de impact op het milieu verminderen.

 3. Energiebronnen: De bron van de energie die wordt gebruikt om airconditioningssystemen van stroom te voorzien, is ook een belangrijke factor. Als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie of windenergie, kan het gebruik van airconditioning een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan wanneer de elektriciteit afkomstig is van fossiele brandstoffen zoals steenkool of aardgas.

 4. Alternatieven: Er zijn ook alternatieve methoden om gebouwen te koelen die minder energie-intensief zijn dan traditionele airconditioningssystemen, zoals passieve koelingstechnieken, goede isolatie, natuurlijke ventilatie en gebruik van schaduwrijke structuren.

Over het algemeen kan het gebruik van airconditioning klimaatbewust zijn als het systeem energie-efficiënt is, de energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen en het systeem verstandig wordt gebruikt, bijvoorbeeld door de thermostaat op een redelijke temperatuur in te stellen en het systeem alleen te gebruiken wanneer dat nodig is. Het is belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van de impact van airconditioning op het milieu en om te streven naar duurzame en energiezuinige oplossingen.

Airconditioning aanleggen

Bij het aanleggen van airconditioning zijn er verschillende belangrijke overwegingen en stappen die moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert en voldoet aan de behoeften van de ruimte. Hier zijn enkele punten waar je aan moet denken:

Ruimteanalyse

Beoordeel de ruimte waarvoor je airconditioning wilt installeren. Meet de afmetingen van de ruimte, bepaal de warmtebelasting (bijvoorbeeld vanwege zonlichtinval, isolatie, apparaten, enz.), en identificeer eventuele specifieke behoeften of uitdagingen van de ruimte.

Type airconditioningsysteem

Kies het juiste type airconditioningsysteem voor de ruimte, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de indeling van de ruimte, de gewenste temperatuurregeling en je budget. De belangrijkste opties zijn split-unit-systemen, multi-split-systemen, raamunits en centrale airconditioningsystemen.

Plaatsing van de binnenunit 

Bepaal de beste locatie voor de binnenunit van het airconditioningsysteem. De binnenunit moet strategisch worden geplaatst om een gelijkmatige luchtstroom en temperatuurverdeling in de ruimte te garanderen, en tegelijkertijd esthetisch en functioneel te zijn.

Plaatsing van de buitenunit

Kies een geschikte locatie voor de buitenunit van het airconditioningsysteem. De buitenunit moet worden geplaatst op een goed geventileerde en stabiele locatie, bij voorkeur uit de buurt van ramen, deuren en andere openingen om geluidsoverlast te minimaliseren.

Elektrische aansluiting

Zorg ervoor dat er voldoende elektrische capaciteit beschikbaar is voor het airconditioningsysteem en laat de installatie uitvoeren door een erkende elektricien om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en lokale voorschriften.

Afvoer van condenswater

Installeer een geschikt systeem voor de afvoer van condenswater dat wordt geproduceerd door het airconditioningsysteem. Dit kan onder meer een afvoerslang of een condenspomp omvatten, afhankelijk van de installatie en de locatie van de binnenunit.

Regelgeving en vergunningen

Controleer de lokale bouwvoorschriften en vereisten voor het aanleggen van airconditioning en verkrijg indien nodig de vereiste vergunningen en goedkeuringen voordat je met de installatie begint.

Onderhoud en service

Zorg voor regelmatig onderhoud en service van het airconditioningsysteem om de efficiëntie te behouden en mogelijke problemen te voorkomen. Reinig filters, controleer koelvloeistofniveaus en laat periodiek onderhoud uitvoeren door een professionele monteur.

Door deze punten in gedachten te houden en professionele hulp in te schakelen indien nodig, kun je een efficiënte en effectieve airconditioning installatie realiseren die voldoet aan de behoeften van de ruimte.

Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en behoeften. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten airconditioningssystemen:

 1. Split-systeem: Een split-systeem bestaat uit een binnenunit die de lucht koelt en een buitenunit die warmte afvoert. Dit type systeem is geschikt voor individuele kamers of zones en biedt een goede koelcapaciteit.

 2. Multi-split-systeem: Een multi-split-systeem lijkt op een split-systeem, maar kan meerdere binnenunits verbinden met één buitenunit. Dit maakt het mogelijk om meerdere ruimtes of zones te koelen met behulp van één systeem.

 3. Raamairconditioner: Een raamairconditioner is een compacte eenheid die in een raamopening wordt geïnstalleerd. Het is een betaalbare optie voor het koelen van individuele kamers, maar minder efficiënt dan split-systemen.

 4. Centrale airconditioning: Centrale airconditioningssystemen worden gebruikt om hele gebouwen of woningen te koelen via een centraal systeem van kanalen en ventilatieopeningen. Dit type systeem biedt gelijkmatige koeling in alle ruimtes, maar vereist een uitgebreide installatie en is duurder dan andere opties.

Wat betreft merken, zijn er tal van fabrikanten van airconditioningssystemen over de hele wereld, elk met hun eigen assortiment en specialiteiten. Enkele van de bekendste merken zijn:

 1. Daikin: Daikin is een wereldwijd bekend merk dat een breed scala aan airconditioningsystemen aanbiedt, waaronder split-systemen, multi-split-systemen en centrale airconditioning.

 2. Mitsubishi Electric: Mitsubishi Electric staat bekend om zijn energie-efficiënte en betrouwbare airconditioningsystemen, waaronder split-systemen, multi-split-systemen en warmtepompen.

 3. LG: LG biedt een verscheidenheid aan airconditioningsystemen voor zowel residentieel als commercieel gebruik, waaronder split-systemen, multi-split-systemen en raamairconditioners.

 4. Fujitsu: Fujitsu staat bekend om zijn hoogwaardige en energiezuinige airconditioningsystemen, waaronder split-systemen, multi-split-systemen en VRF-systemen voor commerciële toepassingen.

 5. Carrier: Carrier is een bekende naam in de HVAC-industrie en biedt een breed scala aan airconditioningsystemen, inclusief centrale airconditioningssystemen, split-systemen en warmtepompen.

Bosch is een bekend merk in de wereld van huishoudelijke apparaten en HVAC-systemen (Heating, Ventilation, and Air Conditioning). Hoewel het vooral bekend staat om zijn breed scala aan producten zoals wasmachines, vaatwassers en elektrisch gereedschap, biedt Bosch ook airconditioningsystemen van hoge kwaliteit.

De airconditioningsystemen van Bosch zijn ontworpen met een focus op energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Enkele kenmerken van Bosch airconditioningsystemen zijn onder meer:

 1. Energie-efficiëntie: Bosch airconditioners zijn ontworpen om energiezuinig te zijn en voldoen aan de strengste normen voor energie-efficiëntie. Dit helpt niet alleen om energiekosten te verlagen, maar ook om de impact op het milieu te verminderen.

 2. Geavanceerde technologie: Bosch integreert geavanceerde technologieën in zijn airconditioningsystemen om optimale prestaties en comfort te bieden. Dit omvat technologieën zoals invertercompressoren voor variabele snelheidsregeling, waardoor het systeem efficiënter kan werken en beter kan worden afgestemd op de gewenste temperatuur.

 3. Stille werking: Bosch airconditioners zijn ontworpen voor stille werking, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in zowel residentiële als commerciële omgevingen zonder veel lawaai te veroorzaken.

 4. Gebruiksgemak: Bosch streeft naar gebruiksgemak en comfort voor de gebruiker. Dit omvat functies zoals eenvoudige bedieningselementen, programmeerbare thermostaten en slimme technologieën voor afstandsbediening en monitoring.

 5. Betrouwbaarheid: Bosch staat bekend om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid, en dit strekt zich ook uit tot zijn airconditioningsystemen. Met hoogwaardige componenten en zorgvuldige fabricage bieden Bosch airconditioners een lange levensduur en betrouwbare prestaties.

Het assortiment Bosch airconditioningsystemen omvat zowel split-systemen voor individuele kamers als multi-split-systemen voor meerdere ruimtes. Deze systemen zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende behoeften en kunnen worden aangepast aan de specifieke eisen van verschillende toepassingen.

Als je overweegt om een Bosch airconditioningsysteem aan te schaffen, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om het beste systeem te vinden dat aan jouw behoeften voldoet en om de installatie te laten uitvoeren door een erkende HVAC-installateur.

Het kiezen van het juiste type en merk airconditioning hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, de gewenste koelcapaciteit, energie-efficiëntie en budgettaire overwegingen. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om het beste systeem te vinden dat aan jouw behoeften voldoet.

Kostenplaatje

Het aanleggen van airconditioning brengt verschillende financiële aspecten met zich mee, zowel op korte als op lange termijn. Hier zijn enkele financiële overwegingen die je in gedachten moet houden bij het aanleggen van airconditioning:

 1. Initiële kosten: De initiële kosten van het aanleggen van airconditioning kunnen variëren, afhankelijk van het type systeem, de grootte van de ruimte, de complexiteit van de installatie en de gekozen aannemer. Dit omvat de kosten van de airconditioningseenheid zelf, installatiekosten, eventuele elektrische werkzaamheden, enzovoort.

 2. Energiekosten: Het gebruik van airconditioning verhoogt het energieverbruik van een gebouw, wat resulteert in hogere energierekeningen. Het is belangrijk om rekening te houden met de extra kosten van het gebruik van airconditioning bij het opstellen van het budget voor energiekosten.

 3. Onderhoudskosten: Airconditioningssystemen vereisen regelmatig onderhoud en service om efficiënt te blijven werken en mogelijke problemen te voorkomen. De kosten van onderhoud kunnen variëren afhankelijk van het type systeem en de frequentie van het onderhoud.

 4. Reparatiekosten: Af en toe kunnen reparaties nodig zijn aan het airconditioningsysteem, zoals het vervangen van onderdelen of het oplossen van storingen. Het is belangrijk om een buffer in het budget op te nemen voor onvoorziene reparatiekosten.

 5. Levensduur van het systeem: De levensduur van een airconditioningsysteem kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het systeem, de mate van onderhoud en het gebruik. Het is belangrijk om de verwachte levensduur van het systeem in overweging te nemen bij het plannen van de financiën.

 6. Financieringsopties: Voor sommige huiseigenaren of bedrijven kunnen financieringsopties beschikbaar zijn om de kosten van het aanleggen van airconditioning te dekken. Dit kan onder meer het gebruik van leningen, leasingopties of energie-efficiënte financieringsprogramma's omvatten.

 7. Kostenbesparingen op lange termijn: Ondanks de initiële investering kunnen efficiënte airconditioningssystemen op lange termijn kostenbesparingen opleveren door lagere energierekeningen, verminderde onderhouds- en reparatiekosten, en mogelijke waardevermeerdering van het onroerend goed.

Het is belangrijk om alle financiële aspecten zorgvuldig te overwegen en een realistisch budget op te stellen voordat je besluit om airconditioning aan te leggen. Het raadplegen van een professionele HVAC-installateur kan ook helpen bij het begrijpen van de totale kosten en het maken van een weloverwogen beslissing. Met de offertetool bovenaan deze pagina vraagt u gemakkelijk advies en offertes op voor uw airconditioningproject.

 

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Airconditioning aanleggen).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

Ster Airconditioning Rotterdam B.V.
Gouderakstraat 26-B
3079DB Rotterdam
Mauritz Airconditioning
Kerkstraat 78
1354AC Almere
Koelplan Airconditioning Zuid-West B.V.
Kryptonstraat 46
2718TD Zoetermeer
T.O.D. Nijkamp B.V.
Edelhertweg 15
8219PH Lelystad
Hotel Modez B.V.
Elly Lamakerplantsoen 4
6822BZ Arnhem
Bevico Airconditioning B.V.
Bijdorp-West 82
2992LC Barendrecht
Sanders airconditioning
Meerhovendreef 17
5658HA Eindhoven
De Vries Installatietechniek B.V.
J.C. Beetslaan 147
2131AK Hoofddorp

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Heilig, maar armlastig DE HERMITAGE ZOEKT NAAR MIDDELEN OM HET VERVAL TEGEN TE GAAN

bron: de Volkskrant

'Mijn bouwlust', schreef Catharina de Grote, 'is sterker dan ooit. Geen enkele aardbeving heeft zoveel gebouwen ineen doen storten als wij oprichten.' In de Hermitage in St.-Petersburg bracht zij haar indrukwekkende kunstverzameling onder.... DE GESCHIEDENIS van huizen is soms boeiender dan het leven van de mensen, mijmert Konstantin Paustovskij in zijn memoriaal over de Russische Revolutie in Beg …

lees verder ›

Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?

bron: Infonu

Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en verwarmen. Zorg er altijd voor dat de temperatuur verschillen niet te groot worden tussen verschillende ruimtes. Je kunt vrij eenvou…

lees verder ›

Wij moeten de mensen zo bang maken, dat zij iets gaan ondernemen

bron: NRC

Anderhalf jaar geleden verscheen het rapport van de Club van Rome. Voor de journalist W. Zijn boek, dat deze massa gesprekken bevat, zal binnenkort bij Bruna v.erschijnen.

lees verder ›

De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuin

bron: Infonu

De basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin aanleggen, of je nu op een flat woont of een tuin hebt. Er zijn meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zodat het aanleggen van…

lees verder ›

Een olifant tussen de rijstvelden

bron: NRC

De wind is de airco in de treinen van de armen. De rijken in Indonesië rijden met alle comfort. Maar het decor is voor rijk en arm hetzelfde: de schoonheid van het landschap.

lees verder ›

‘Over 25 jaar is succes pas duidelijk’

bron: NRC

Gaat de opbouw in Uruzgan te langzaam? Nee, zegt ex-commandant Van Harskamp. Het gaat langzaam. „We zijn daar een land aan het bouwen, niet aan het opbouwen.”

lees verder ›

Verbouwen in plaats van verhuizen

bron: Infonu

Er zijn verschillende redenen te bedenken om de voorkeur te geven aan een verbouwing in plaats van een verhuizing. U moet echter de impact en de kosten van een verbouwing niet onderschatten.

lees verder ›

Op Sint Maarten kunnen velen slechts afwachten

bron: NRC

Sint Maarten is verre van hersteld van de schade na orkaan Irma. De overheid wil dat inwoners huizen repareren en voorraden aanleggen, maar velen hebben al weinig.

lees verder ›

Mijn water is schoner dan wat er uit de kraan komt

bron: NRC

De tentoonstelling Ecovention Europe in De Domijnen in Sittard laat praktische en kunstzinnige oplossingen voor ecologische problemen zien.

lees verder ›

Woning mag niet wiebelen door de wind

bron: NRC

Zijn torens wel veilig en prettig om in te wonen of te werken? Vooral voor brandbestrijding is veel aandacht. Met vliegtuigbotsingen wordt geen rekening gehouden.

lees verder ›

Premier Johnson opgenomen op intensive care

bron: NRC

In Nederland zijn voor zover bekend 1.867 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie. Krijg een seintje bij een nieuw…

lees verder ›

Commissie neemt de leiding in verduurzamen Europees vastgoed

bron: NRC

Brussel neemt de leiding bij de verduurzaming van vastgoed in de EU. Lidstaten moeten ambitieuze renovatieplannen indienen, waar de Commissie hen aan gaat houden.

lees verder ›