Hovenier

Vraag eenvoudig offertes aan

Hovenier

U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere aanbieders.

Wilt u uw tuin bij uw thuis of uw bedrijf laten onderhouden of heeft u wat hulp nodig bij tuinonderhoud dan kunt u het beste een hovenier inschakelen. De hovenier kan u helpen met de volgende klussen, en meer:

 1. Tuinrenovatie (bestaande tuin)
 2. Tuinaanleg (nieuwe tuin)
 3. Tuinonderhoud
 4. Tuinbestrating
 5. Tuinontwerp
 6. Boomverzorging, boom kappen, snoeiwerk
 7. Houten schutting bouwen of plaatsen
 8. Een vijver aanleggen

Wilt u in contact komen met hoveniers of klussers die u kunnen helpen met tuinwerkzaamheden, vraag dan eenvoudig en vrijblijvend offertes aan voor een hovenier. De hoveniers geven u een indicatie van de kosten voor uw tuinonderhoud en wellicht komen ze vooraf kijken om een inschatting te maken van de werkzaamheden en kennis te maken.

Een hovenier inschakelen voor de tuin

Net een nieuw huis of andere plannen met je tuin, dan komt de hovenier in beeld. Je schakelt de hovenier in voor het ontwerp en de aanleg van je (nieuwe) tuin, het onderhoud van je tuin, voor eenmalige tuinprojecten, het oplossen van problemen of seizoensgebonden klussen in je tuin.

Aan de slag met ontwerp en de aanleg van je tuin

Je bent net verhuisd of je hebt andere plannen met je tuin. Wat komt er nu eigenlijk bij kijken. Wellicht dat je zelf al aan de slag kan met de voorbereiding of je laat je bij staan door een hovenier.

Het eerste wat je moet overwegen is het doel van de tuin en hoe je deze wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een ruimte om te ontspannen, te entertainen, te tuinieren of een combinatie daarvan? Het definiëren van het doel zal helpen bij het bepalen van de lay-out en functies van de tuin.
Het is belangrijk om de bodemgesteldheid van de locatie te begrijpen. Een bodemanalyse kan informatie bieden over de pH-waarde, drainage, voedingsstoffen en andere factoren die van invloed zijn op de groei van planten. Dit helpt bij het selecteren van geschikte planten en het plannen van de tuinindeling.
Het ontwerp is een cruciale stap waarbij de lay-out, structuur en esthetiek van de tuin worden bepaald. Dit omvat het plannen van de paden, terrassen, gazons, plantbedden, waterpartijen en andere elementen. Het ontwerp moet rekening houden met aspecten zoals zonlicht, windrichting, privacy en uitzicht.
Het kiezen van de juiste planten voor je tuin is essentieel voor een succesvol ontwerp. Bij de plantenselectie overweeg je factoren zoals het klimaat, de bodemgesteldheid, de hoogte, de bloeiperiode, de kleur en de onderhoudsvereisten bij het selecteren van planten. Een mix van bomen, struiken, bloemen, grassen en bodembedekkers kan zorgen voor visuele interesse en biodiversiteit.

Door voorgaande aspecten in overweging te nemen en stap voor stap te plannen, kun je een tuin creëren die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en duurzaam.

Tuinonderhoud

Een onderhoudsplan voor de tuin, opgedeeld per seizoen, met handige tips voor elk seizoen:

Lente:

 1. Opfrissen en voorbereiden: Verwijder bladeren, takken en ander afval dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt. Maak de tuinbedden schoon en maak ruimte voor nieuwe groei.

 2. Snoeien: Snoei bomen, struiken en vaste planten die bloeien in de zomer of herfst. Verwijder dode of beschadigde takken en stimuleer nieuwe groei.

 3. Bemesten: Breng een langzaam vrijkomende meststof aan op de tuinbedden om planten te voeden tijdens het groeiseizoen. Controleer de pH-waarde van de bodem en pas deze indien nodig aan.

 4. Onkruid wieden: Begin met het wieden van onkruid voordat ze de kans krijgen om zich te verspreiden. Gebruik mulch om onkruidgroei te onderdrukken en vocht vast te houden.

Zomer:

 1. Water geven: Zorg ervoor dat planten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef diep water om de wortels te bereiken en vermijd oppervlakkige irrigatie.

 2. Ongediertebestrijding: Controleer regelmatig op plagen zoals luizen, mijten en slakken. Gebruik natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen indien nodig.

 3. Dode bloemen verwijderen: Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen en de algehele uitstraling van de tuin te verbeteren.

 4. Onderhoud van gazon: Maai het gazon regelmatig op de juiste hoogte en geef het indien nodig extra water en voeding. Controleer op kale plekken en zaai ze bij indien nodig.

Herfst:

 1. Bladruiming: Ruim gevallen bladeren op om te voorkomen dat ze het gazon verstikken en plantbedden bedekken. Gebruik bladafval voor compostering indien mogelijk.

 2. Planten van bollen en voorjaarsbloeiende planten: Plant bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen voor kleur in het voorjaar. Ook is het tijd om voorjaarsbloeiende planten te planten.

 3. Winterklaar maken: Snoei bomen en struiken die in de winter niet groeien. Bescherm vorstgevoelige planten met afdekmateriaal en voeg een laag mulch toe rond gevoelige planten.

Winter:

 1. Tuinplanning: Gebruik de wintermaanden om plannen te maken voor het komende tuinseizoen. Maak een lijst van gewenste planten, projecten en verbeteringen voor het volgende jaar.

 2. Onderhoud gereedschap: Reinig en onderhoud tuingereedschap zoals snoeischaren, harken en grasmaaiers. Slijp messen en vervang indien nodig versleten onderdelen.

 3. Vogelvoer en nestkasten: Hang voedersilo's en nestkasten op om vogels te lokken en te voeden tijdens de wintermaanden. Zorg voor vers water in een vogelbad.

Dit onderhoudsplan kan helpen om je tuin het hele jaar door gezond, aantrekkelijk en goed onderhouden te houden. Pas het plan aan op basis van de specifieke behoeften van je tuin en de lokale omstandigheden.

Hoveniers kunnen het gras maaien op regelmatige basis, de maaihoogte aanpassen aan de tijd van het jaar en het gazon verzorgen voor een gezonde groei. Het snoeien en trimmen van bomen, struiken en heggen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Een hovenier kan de juiste snoeitechnieken toepassen om de groei te bevorderen, vorm te behouden en dode of zieke takken te verwijderen. Het wieden van onkruid uit plantbedden, paden en gazons helpt om de tuin netjes en gezond te houden. Hoveniers kunnen ook mulch aanbrengen om de groei van onkruid te onderdrukken en de bodemvochtigheid te behouden. Hoveniers kunnen de bodem analyseren en de juiste meststoffen en bodemverbeteraars aanbrengen om de groei van planten te bevorderen. Ze kunnen ook advies geven over bodemverbeteringstechnieken zoals compostering en bodemstructuurverbetering. Hoveniers kunnen nieuwe planten aanleggen en bestaande planten verplanten om de tuin te vernieuwen of te herontwerpen. Ze kunnen advies geven over geschikte plantensoorten voor de locatie en de groeiomstandigheden. Het aanleggen en onderhouden van irrigatiesystemen helpt om planten van voldoende water te voorzien en water te besparen. Hoveniers kunnen ook advies geven over waterbesparende praktijken zoals druppelirrigatie en regenwateropvang. Hoveniers kunnen specifieke onderhoudstaken uitvoeren die zijn afgestemd op het seizoen, zoals herfstbladruiming, winterbescherming van planten en voorjaarsschoonmaak. Het verwijderen van bladeren, takken en ander afval uit de tuin houdt de buitenruimte opgeruimd en voorkomt verstikking van planten. Hoveniers kunnen planten inspecteren op tekenen van ziekte of plagen en indien nodig passende behandelingen toepassen om de verspreiding ervan te voorkomen.

Problemen in de tuin oplossen

Het identificeren en aanpakken van deze problemen vereist vaak een combinatie van preventieve maatregelen, monitoring en passende interventies. Een goede planning, regelmatig onderhoud en aandacht voor de behoeften van de planten kunnen helpen om veel van deze problemen te voorkomen. Een hovenier kan je bijvoorbeeld helpen bij veel voorkomende tuinproblemen, waar jij wellicht ook wel last van hebt.

Onkruid

Wie heeft er geen last van? Onkruid is natuurlijk een van de meest voorkomende problemen in tuinen. Onkruiden kunnen concurreren met gewenste planten om water, voedingsstoffen en licht, en ze kunnen de algehele esthetiek van de tuin verminderen.

Ziekten

Plantenziekten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, virussen of andere pathogenen. Symptomen zijn onder meer verkleurde bladeren, misvormde groei en abnormale afscheidingen.

Plagen

Plagen zoals insecten, slakken en knaagdieren kunnen schade aanrichten aan planten door ze op te eten, sap te zuigen of ze te verzwakken. Dit kan leiden tot verminderde groei, misvormde bladeren en zelfs de dood van planten.

Onjuiste bodemgesteldheid

Problemen met de bodem, zoals een slechte drainage, een te hoge of te lage pH-waarde, of een gebrek aan voedingsstoffen, kunnen de groei van planten belemmeren en leiden tot gezondheidsproblemen.

Overmatige of onvoldoende watergift

Te veel water geven kan leiden tot wateroverlast en wortelrot, terwijl te weinig water geven kan leiden tot uitdroging en verwelking van planten.

Slechte groeiomstandigheden

Factoren zoals onvoldoende zonlicht, te veel schaduw, harde wind of extreme temperaturen kunnen de groei en ontwikkeling van planten beïnvloeden.

Ongeschikte plantensoorten

Het kiezen van planten die niet goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, zoals klimaat, bodemtype en zonlichtniveaus, kan leiden tot problemen met groei en overleving.

Gebrek aan onderhoud

Onvoldoende onderhoud, zoals het niet regelmatig wieden, snoeien of bemesten van planten, kan leiden tot een achteruitgang van de tuin en het ontstaan van problemen.

Een tuin om in te leven

Het creëren van een tuin als een mooie plek om te recreëren kan een waardevolle toevoeging zijn aan je leefruimte. Hier zijn enkele tips om je tuin om te toveren tot een ontspannende en uitnodigende omgeving.

Denk na over hoe je de ruimte wilt gebruiken en plan de lay-out dienovereenkomstig. Creëer zones voor verschillende activiteiten, zoals loungen, eten, tuinieren of spelen.

Investeer in comfortabele tuinmeubelen zoals loungestoelen, banken, hangmatten of schommelstoelen. Kies materialen die bestand zijn tegen de elementen en zorg voor voldoende kussens en dekens voor extra comfort.

Plant een verscheidenheid aan bloemen, struiken en bomen om kleur, textuur en geur aan je tuin toe te voegen. Overweeg ook het toevoegen van eetbare planten, kruiden of groenten voor een functionele en esthetische tuin.

Voeg een waterpartij toe zoals een vijver, fontein of waterval om een rustgevend geluid te creëren en een gevoel van sereniteit te bevorderen. Waterpartijen kunnen ook vogels en andere dieren naar je tuin lokken.

Installeer buitenverlichting om je tuin 's avonds te verlichten en een gezellige sfeer te creëren. Overweeg verschillende soorten verlichting, zoals hangende lantaarns, grondspots, snaarlampen of kaarsen, voor een warme en uitnodigende ambiance.

Voeg decoratieve elementen toe zoals beelden, tuinornamenten, windgongen, vogelvoeders of kunstwerken om visuele interesse toe te voegen aan je tuin en je persoonlijke stijl te weerspiegelen.

Creëer een gevoel van privacy in je tuin door het toevoegen van hagen, schuttingen, pergola's of trellises. Overweeg ook het gebruik van planten met dichte bladeren of klimplanten om afscherming te bieden.

Voeg functionele voorzieningen toe zoals een buitenkeuken, vuurplaats, barbecue, buitendouche of jacuzzi om het recreatiepotentieel van je tuin te vergroten.

Als je kinderen hebt, creëer dan een speelruimte met speeltoestellen, zandbakken, glijbanen of trampolines waar ze veilig kunnen spelen en plezier kunnen hebben.

Zorg voor een regelmatig onderhoudsplan om je tuin er het hele jaar door mooi en uitnodigend uit te laten zien. Dit omvat het maaien van het gazon, snoeien van planten, onkruid wieden, bemesten en water geven.

Budgetteren

De kosten voor het inhuren van een tuinman of hovenier kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de omvang van het project, de complexiteit van het werk en de ervaring van de hovenier. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de kosten:

 1. Uurtarief: Veel hoveniers hanteren een uurtarief voor hun diensten. Dit tarief kan variëren afhankelijk van de regio en de ervaring van de hovenier. Het gemiddelde uurtarief kan liggen tussen de € 30 en € 60 per uur, maar kan hoger zijn voor gespecialiseerde of ervaren hoveniers.

 2. Projectkosten: Voor grotere projecten, zoals het ontwerpen en aanleggen van een nieuwe tuin, het installeren van een irrigatiesysteem, of het bouwen van een terras, kan de hovenier een offerte opstellen op basis van het geschatte aantal uren werk en de kosten van materialen.

 3. Onderhoudscontracten: Sommige hoveniers bieden onderhoudscontracten aan waarbij ze regelmatig terugkeren voor tuinonderhoud, zoals maaien, snoeien en onkruid wieden. De kosten van deze contracten kunnen variëren afhankelijk van de frequentie van het onderhoud en de omvang van de tuin.

 4. Materialen: Als de hovenier materialen moet aanschaffen voor het project, zoals planten, struiken, bomen, meststoffen, mulch, grond, of hardscape-materialen zoals stenen of hout, zullen deze kosten worden toegevoegd aan het totaal.

 5. Reiskosten: Afhankelijk van de locatie van je tuin en de hovenier, kunnen er reiskosten in rekening worden gebracht voor het transport van en naar de locatie.

Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen bij hoveniers in je omgeving en de prijzen en diensten te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten, het werk dat zal worden uitgevoerd en de verwachte opleverdatum.

Offertes ontvangen?
Bied uw diensten (of producten) aan in deze rubriek (Hovenier).

Offertes uit de regio

De meeste offerteaanvragen komen uit de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg, maar er zijn ook al veel offerteverstrekkers die ook actief zijn in de minder stedelijke gebieden zoals Drenthe, Friesland of Groningen.

Bedrijven / freelancers

W&B hoveniers
Dr. Kuyperstraat 2
6951GX Dieren
Stevens Hoveniers Asten
Olievlas 10
5721PN Asten
Devin Kleijweg - DK Hovenier
Woudselaan 14
2635CH Den Hoorn (Zuid-Holland)
P. Voorend Hoveniers
Westeinde 9
3466NK Waarder
V.O.F. Hoveniersbedrijf Geerdink
Oude Haaksbergerweg 6
7478PJ Diepenheim
van der Arend hovenier en grondwerk
Heenweg 42
2691LD s-Gravenzande
Agrarische Onderneming 'Ouder-Amstel' B.V.
Mieland 2
1792CL Oudeschild
P.J.J. Bogers Hovenier en Groenvoorziener
Mispelhoefstraat 116
5651GL Eindhoven

Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen? We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.

Waar geld is, is water

bron: NRC

Mensen reizen duizenden mijlen voor een verandering van klimaat en landschap, maar dan willen ze van droogte niets weten.

lees verder ›

Aanleggen van een rotstuin

bron: Infonu

Veel mensen vinden het leuk om een rotstuin aan te leggen. Het geeft de tuin een levendig imago doordat het de indruk wekt dat er sprake is van een stukje wilde natuur. Bij het bouwen van een rotstuin is de keuze van de steensoort belangrijk. Verder…

lees verder ›

Tentoonstelling in Slot Zeist van historische tuinen en parken in Utrecht; Visrijke beken en hutten met een echte heremiet

bron: NRC

Tentoonstelling: Tuin en park, historische buitenplaatsen in de provincie Utrecht, t/m 25 okt in Slot Zeist, di-vr 11-17u., za en zo 13-17u. Catalogus ƒ 29,50.

lees verder ›

Goedkoop een tuin aanleggen

bron: Infonu

Een tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met planten en een terras. Wanneer je liever niet teveel geld wilt uitgegeven, zijn er toch mogelijkheden om een leuke tuin te creëren.…

lees verder ›

Ongenerfd parapluutjesmos

bron: NRC

S.R. Gradstein en H.M.H van Melick: De Nederlandse Levermossen en Hauwmossen. Flora en verspreidingsatlas van de Nederlandse Hepaticae en Athoceroticae. Geïll., 366 blz.

lees verder ›

Tuin: Inschakelen van een hovenier

bron: Infonu

Soms kan het zijn dat uw tuin toe is aan een opknapbeurt of een totale renovatie. Dan wilt u mogelijk een nieuwe oprit of een leuk terras aan leggen. Of u zoekt iemand die de tuin wilt onderhouden omdat u niet die persoon bent met de groene vingers.…

lees verder ›

Wat kost een hovenier?

bron: Infonu

Een mooie tuin aanleggen kan u veel geld gaan kosten. Niet iedereen kan zelf een mooie tuin aanleggen. U moet zelf een goed ontwerp kunnen maken en ook nog zelf aan kunnen leggen. Mensen die geen groene vingers hebben kunnen een hovenier inschakelen…

lees verder ›

Het mooiste inlandse hout is voor de hobbyist

bron: de Volkskrant

Pruimetak wordt doedelzak, kersenstam tafelblad en kastanjeboom buitenbank. Het aloude vooroordeel dat voor vervaardiging van hoogwaardige houtprodukten te weinig inlands hout voorhanden is - en van bedroevende kwaliteit bovendien - houdt niet langer stand.... Tropisch hardhout en met chemische middelen verduurzaamd hout raken steeds meer in de ban, en daardoor ontstaat ruimte voor hout uit eigen …

lees verder ›

Regenton plaatsen (met vulautomaat)

bron: Gamma

Een regenton met vulautomaat aansluiten op een regenpijp? Volg dit stappenplan.

lees verder ›

De Menkemaborg; Een vervlogen cultuur in groen gevat

bron: NRC

Een elegant landhuis, omgeven door een binnengracht, een sierlijke tuin à la Het Loo. Een buitengracht en een singel vol eeuwenoude beuken.

lees verder ›

Het voedselbos is een blijvertje: ‘Landbouw van de toekomst’

bron: NRC

Het voedselbos rukt op. Pioniers, onderzoekers en ondernemers zien er een oplossing in voor de landbouw- en stikstofcrisis.

lees verder ›

Bioloog A. Koster inventariseerde flora langs spoorbaan; Groene corridor doorgelicht

bron: NRC

'Spoorwegen, toevluchtsoord voor plant en dier' is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.

lees verder ›