Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Ik heb altijd gehongerd naar taal language langue lugha sprache lingua
bron: NRC
Een geoloog schreef een boek over de aangeboren veeltaligheid die hij deelt met zijn grootvader. „Wat ik heb geleerd, is dat talen ontzettend kort leven, misschien maar duizend…
lees
verder
›
‘Burgerlijke schemering’ komt uit het Duits en dateert al uit 1774
bron: NRC
In de wetenschapsbijlage van 12/13 oktober (‘Alledaagse Wetenschap’) wordt het vermoeden uitgesproken dat de term burgerlijke schemering uit het Engelse civil twilight is…
lees
verder
›
Studenten bouwen kleine satelliet
bron: De Ingenieur
Bijzondere payload
De studenten werken voor hun satelliet samen met studenten van de Leidsche Instrumentmakers School (LiS). Die nemen de bouw van de bijzondere payload voor hun rekening: een tweetal glazen platen waartussen vijf dobbelstenen vrij gaan rondzweven en roteren.
lees
verder
›
De wonderman, wat een held
bron: de Volkskrant
Oscar Pistorius, de snelste man op aarde zonder onderbenen, is een held. De toeschouwers in Emmeloord zijn net als de rest van de wereld als een blok gevallen voor ‘een atleet met twee nepbenen’, zoals de Nederlandse paralympische atlete Annette Roozen de Zuid-Afrikaan betitelt.... Zij heeft recht van spreken. Zij loopt zelf met één kunstbeen, de Flex Run. Net als Pistorius, de Blade Runner met ha …
lees
verder
›
Hij deed waar velen van dromen: een eigen auto ontwerpen
bron: NRC
Frank van Rouendal (68) is al 45 jaar bezig met het bouwen van een raceauto. Hoe dat moest wist hij niet, dus kocht hij boeken over auto’s.
lees
verder
›
Euforie
bron: NRC
Dat is het probleem met euforie – lang duurt die nooit. Nog maar een week geleden jubelden serieuze kranten over de miraculeuze wederopstanding van Rutte II.
lees
verder
›
Haute horlogerie uit Friesland
bron: de Volkskrant
De prijzen variëren van 5- tot 80 duizend euro. En veel meer dan 300 horloges kan Christiaan van der Klauw Astronomical Watches niet produceren. 'Een horloge zegt iets over de drager.' A ls CEO en ontwerper Daniël Reintjes zijn mouw opstroopt en zijn horloge toont, dan is het niet alleen maar 24 oktober, tien over twee 's middags, maar ook: afnemende maan. In de als een sterrenhemel flonkerende wi …
lees
verder
›
Utrecht neemt afscheid van de sterrenhemel
bron: NRC
Het Sterrenkundig Instituut te Utrecht, opgericht in 1642, is dit jaar opgeheven. De afscheidsavond eindigde in tranen.
lees
verder
›
Van Lunteren: Galilei grootste fysicus
bron: de Volkskrant
Galileo Galilei (1564-1642) is waarschijnlijk de enige klassieke fysicus van wie een vingerkootje wordt bewaard, in het museum in Florence. Achterovergedrukt bij zijn herbegrafenis (met video). Een terechte heiligenstatus, zegt natuurkundige en hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Frans van Lunteren van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Sterrenwacht in Leiden. ‘Galilei is de bedenker van …
lees
verder
›
‘Je mocht niet alles zeggen op de radio’
bron: NRC
Een serie over mensen en de apparaten die zij hebben gekend. Deze week: hoe was dat, toen een apparaat opeens begon te praten in de Nederlandse huiskamers?
lees
verder
›
Gouden instrumentmakersschool
bron: NRC
Onderwijssysteem moet ruim baan geven aan de begaafden domheidsmacht ook een realiteit.
lees
verder
›
Touwtrekken om een boei
bron: de Volkskrant
In een werkplaats op Texel, achter het gebouw van het NIOZ, draait geoloog Jan-Berend Stuut langzaam aan een witte schijf van kunststof. Het ding zit vastgeschroefd op een plaat multiplex en doet met zijn ronde openingen enigszins denken aan een houder waarmee je glazen bier of kopjes koffie kunt dragen. 'We hebben hier fantastische instrumentmakers', heeft Stuut op weg naar de werkruimte verteld. …
lees
verder
›