Bent u op zoek naar handige tips of wilt u inspiratie op doen?
We hebben enkele interessante websites voor u geselecteerd met meer informatie. Heeft
u zelf een leuk artikel, tip dan de redactie.
Oliedrab en vetkwab in onderdekse ruimte
bron: de Volkskrant
Varen naar Frankrijk was er nog niet van gekomen. Tot de dag dat op het Nieuwe Meer een verwaarloosde boot van goede komaf werd ontdekt, een bij Van Lent gebouwde Hollandkruiser uit 1948.... Als veertienjarig ventje kwam ik in de jaren vijftig over de vloer van een kunstenaarsgezin aan de Amstel, waar tegenwoordig de Stopera met de omgeving vloekt. Toen was het er nog oogverblindend mooi. De ramen …
lees verder
›
Geldnood hindert bouw vlaggenschip
bron: de Volkskrant
De bouw van een kopie van de Zeven Provinciën, in de zeventiende eeuw het vlaggenschip van admiraal Michiel de Ruyter, is opgeschort.... T. Westerterp, voorzitter van de Stichting Bataviawerf, zegt niet te weten hoe lang de 'time-out' zal duren. De stichting probeert bij het bedrijfsleven, de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland extra fondsen te werven.Westerterp zegt 10 tot 15 miljoen guld …
lees verder
›
Werken, werken om Duyfken heel te houden
bron: de Volkskrant
Ligt ze kalm te deinen in de haven van Oudeschild, de zeilen opgebonden, een rustende zeemeeuw op zout water. Alsof het niks was, die reis van ruim 22 duizend mijl (41.831 km).... De beloning is zoet: zondagmiddag bij een mooie zuidwester wordt de Duyfken ingehaald door kroonprins Willem-Alexander en zijn gade Máxima. Vanaf nu speelt het schip een hoofdrol bij het vierhonderdste verjaarsfeest van …
lees verder
›
‘Ik wil de verwondering terug’
bron: NRC
In Kiek vertellen kunstenaars over hun favoriete foto. Deze week beeldend kunstenaar Thomas Elshuis (1961).
lees verder
›
Ontberingen
bron: NRC
A. D. Hildebrand: Het Behouden Huis. Uitg. Van Goor. Prijs: f. 24.90 Zonder ontbering geen literatuur. Het gemis aan liefde, aandacht, succes en materiele zaken levert jaarlijks stapels boeken op. Over het lichamelijke afzien wordt minder geschreven. In de jeugdliteratuur kom je dan terecht bij De kinderkaravaan en De kinderen van de Grote Fjeld, bij kerstverhalen, boeken over de Tweede Wereldoorlog of het toppunt van gierende wind en grimmigheid: De lange winter, een deel uit de Kleine Huisserie. In 1947 schreef A. D. Hildebrand (van Bolke de Beer) Het Behouden Huis; de overwintering op Nova Zembla. Het boek verscheen dit jaar opnieuw in een zogenaamde hertaling van Suzanne Braam. De zestien mannen die aan het eind van de zestiende eeuw van september tot juni zaten vastgevroren in het poolijs moeten pas echt geweten hebben wat het woord ontbering betekent. Het verhaal hoort natuurlijk tot de hoogtepunten uit het vaderlandse geschiedenisboekje en werd dan ook door Isings op de wandplaat vereeuwigd. In 1596 stuurt de V. O. C. er voor de derde maal schepen op uit om de noordelijke doorvaart naar Indie te vinden. Na onenigheid met schipper De Rijp varen Heemskerck en Barentsz alleen verder. Bij Nova Zembla kunnen ze niet verder en bouwen ze op aanwijzingen van de stervende scheepstimmerman van hun gesloopte schip een huis. In twee open sloepen weten de mannen uiteindelijk de Russische kust te bereiken. Barentsz overleeft die laatste tocht niet en laat zijn naam aan de zee waarin hij zijn graf vindt.
lees verder
›
Gipsplaten scheidingswand maken met metal studs
bron: Gamma
Zelf een scheidingswand maken van metal studs en gipsplaten. Dit stappenplan laat zien hoe.
lees verder
›
Het zeegat uit: Architect Renzo Piano heeft een permanent verlangen naar de waterkant
bron: de Volkskrant
Op het dak van de IJtunnel verrijst het Nationaal Instituut voor Natuur en Techniek van Renzo Piano. Aan het werk van de Italiaanse architect, die een fascinatie heeft voor de zee, is in Bonn een tentoonstelling gewekt.... Het blauw van het computerscherm vloeit over in het blauw van de Middellandse Zee. Niet ver van de kust klieft een schip door het water. Ontspannen bestuurt Renzo Piano zijn jac …
lees verder
›
Boten voor de gewone man
bron: NRC
Hij tekende voor de democratisering van de watersport en is grondlegger van de industriële boot. De Nederlandse ontwerper E.G.
lees verder
›
Bijzondere gebouwen
bron: Infonu
Gebouwen zijn er wereldwijd in allerlei soorten en maten. Er zijn ook speciale gebouwen; 5 hiervan zijn voor u op een rijtje gezet.
lees verder
›
Historie Arc de Triomphe: een bezienswaardigheid in Parijs
bron: Infonu
De Arc de Triomphe is één van de bekendste bezienswaardigheden in de Franse stad Parijs. De prachtige triomfboog is te vinden in het centrum van de stad, op het plein van Charles de Gaulle. In 1806 gaf Napoleon opdracht tot de bouw van de triomfboog…
lees verder
›
Een jaar in het teken van Peter de Grote; De tsaar is terug
bron: NRC
Tijdens het onlangs begonnen Peter de Grote-jaar wordt de tsaar (1682-1725) herdacht als een vooruitstrevend, ondernemend en bescheiden vorst die van scheepstimmermannen het vak…
lees verder
›